Homenatge a les Brigades Internacionals

Mataró, octubre de 2024


La ciutat de Mataró ret un homenatge a les Brigades Internacionals, les persones voluntàries de diversos països del món que durant la Guerra Civil van venir a combatre el feixisme i lluitar a favor de la República i els valors republicans.

Quan, el 1931, es va proclamar la Segona República, el feixisme s’estenia per Europa. El setembre de 1936, pocs mesos després de l’inici de la Guerra Civil, es van començar a organitzar les Brigades Internacionals. Es calcula que en van formar part unes 35.000 persones, provinents de més de 50 països, i que unes 10.000 van perdre la vida en combat. Tot i la nombrosa presència d’intel·lectuals i professionals, com metges o personal sanitari, la gran majoria del voluntariat provenia de la classe obrera.

A Mataró, les Brigades Internacionals van organitzar un hospital militar i una llar d’infants, institucions que van oferir un servei d’assistència sanitària als soldats republicans i d’atenció i formació als infants refugiats a la capital del Maresme.

El setembre de 1938, la pressió internacional va forçar la República a retirar els combatents estrangers, cosa que el bàndol nacional no va fer amb els combatents italians, alemanys i marroquins. El 28 d’octubre, el govern republicà organitzà un emotiu i multitudinari acte de comiat a Barcelona en què van desfilar els voluntaris internacionals.

Cinquanta anys més tard, el 1988, s’inaugurà el monument a les Brigades Internacionals a Mataró, davant de l’escola dels Salesians, amb la participació d’una delegació de supervivents interbrigadistes, i el 1996, en una altra visita dels veterans, el memorial situat en el Cementiri dels Caputxins.

Ara, 86 anys després, volem tornar a recordar-los, perquè la memòria de la seva solidaritat i lluita per la llibertat no quedi en l’oblit. Durant tot el mes d’octubre i a proposta de les entitats del Grup de Recerca de la Memòria Històrica i del Grup d’Historiadors Jaume Compte, l’Ajuntament de Mataró ha programat una sèrie d’actes oberts a tota la ciutadania. 

Programa d'activitats

Tots els actes són gratuïts amb inscripció prèvia i aforament limitat. 
En la seva organització han col·laborat la Diputació de Barcelona, les Biblioteques de Mataró, el Club del Llibre, el Grup de Recreació Històrica XV Brigada Mixta, UDEP (Última Defensa del Pont), Recreació i Patrimoni Junts, GEMA (Grup d’Estudis de Muntanya Antiga), Columna i l’Escola dels Salesians Mataró.

Amb aquesta iniciativa es pretén contribuir a la divulgació de la memòria històrica i dels valors democràtics, fomentar i difondre la recerca històrica local; fer accessibles edificis i llocs patrimonials de la ciutat que habitualment no estan oberts al públic i donar a conèixer el seu valor memorial com a testimonis de fets que permeten escriure i entendre la nostra història entre d’altres.

I a més a més...

Exposicions a Can Serra - Museu de Mataró