Calendari festiu


Mataró viu intensament el seu calendari festiu. La gent participa dels actes organitzats al carrer i nombroses entitats i ciutadans col·laboren activament en l’organització i gaudiment dels principals actes del cicle festiu mataroní.

Podeu participar de diverses maneres en el manteniment i enriquiment del nostre calendari festiu i dels elements i actes que en formen part: sortint al carrer, participant als actes, formant part d’entitats, comissions, grups de treball i equips de voluntaris... Tots són imprescindibles per fer possible la celebració, persistència i renovació del nostre calendari festiu i del nostre patrimoni tradicional i cultural.

Nadal i Reis d'Orient


A l’entorn de les festes de Nadal, Mataró s’omple de celebracions, actes i costums. Els principals exponents de les celebracions nadalenques són la Fira de Nadal, els Pastorets de Mataró (Patrimoni Cultural de la Ciutat per l’Ajuntament de Mataró), l'exposició de pessebres, l'arribada dels Reis d’Orient i la Cavalcada.

Són dies d'il·lusió i els més petits de casa poden gaudir de diverses activitats especialment pensades per a ells. Els Missatgers Reials recullen durant uns dies les cartes dels infants i el dia 5 de gener Ses Majestats els Reis d'Orient arriben a bord d'un vaixell al Port de Mataró, i a la tarda hi ha la Cavalcada. A la ciutat se celebren multitud d'activitats especialment pensades per als petits de casa.

Carnestoltes i Quaresma


Dies de disbauxa, jocs i disfresses, el Carnestoltes el celebrem en ple hivern. Les festes se celebren del Dijous Llarder al Dimecres de Cendra, sempre en lluna nova, i s'estructuren al voltant d'una seqüència ritual que inclou l'arribada, el regnat, la mort i l'enterrament d’en Pellofa, el rei del Carnestoltes mataroní.

Aquests dies trobarem els actes que mai falten: repartiment de truites, Ball de Gitanes, activitats infantils, la gran desfilada de disfresses, concerts, i els actes del Dimecres de Cendra, que acaben amb el simbòlic enterrament del rei del Carnestoltes i l’aparició i entronització de la Vella Quaresma, a la qual, a partir d’aquest moment, i durant set setmanes, podrem anar a cantar i serrar la pota cada diumenge al migdia a la plaça de la Peixateria. La Momerota fa palès el seu origen carnavalesc i tant ella com la Momeroteta fan acte de presència en diversos actes de Carnestoltes.

Setmana Santa


Una trentena d’actes formen part de la celebració de la Setmana Santa a la ciutat. Són molt més que una expressió de devoció religiosa: són l’expressió d’una tradició here­tada, unes processons i desfilades espectaculars, l’acurada escenifica­ció dels misteris i les imatges, amb la implicació de centenars de ciutadans que formen part de confraries, germandats i els Armats de Mataró.


Trobareu tota la informació de la Setmana Santa a Mataró aquí.


Sant Jordi


La diada de Sant Jordi a la ciutat de Mataró té un alt component de cultura popular i tradicional. A més a més dels llibres i les roses, també protagonitzen la festa al carrer els gegants, els castellers i el Drac de Mataró.

Els gegants són els protagonistes de la tarda de 23 d'abril, amb un públic infantil entregat a la Trobada de Gegants, Gegantes i Nans de la Ciutat i la participació de la Família Robafaves. Paral·lelament els Capgrossos de Mataró aixequen castells davant l’Ajuntament.

A la nit se celebra la Fogonada, un acte genuí de Mataró. L’acte gira entorn de la llegenda de Sant Jordi, adaptada per a l’ocasió. Hi ha el Boc, la Princesa, el Drac de Mataró i les Diablesses de Mataró. Fan un recorregut pel centre històric de la ciutat i s’aturen a tres places diferents on fan el Voltafoc: la gent, les Diablesses, el Drac i els Foguers (personatges portadors d’espurnes) donen voltes a la plaça en sentit contrari a les agulles del rellotge, sota el foc tranquil que produeixen les “patums”. L'acompanyament musical és una melodia composta especialment per a l’ocasió pel grup de música popular i tradicional de Mataró La Coixinera.

VOLS SER FOGUER/A PER SANT JORDI?

Les Santes, Festa Major de Mataró


La festa més gran de Mataró se celebra cada any del 25 al 29 de juliol. El 27 de juliol és el dia de les santes patrones de la ciutat, Santa Juliana i Santa Semproniana. D'aquí que la Festa Major hagi pres el nom genèric de "Les Santes". L’any 2010 Les Santes van ser declarades Festa patrimonial d’interès nacional, i van ser incloses al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

La festa està formada per actes de consuetud que formen part indiscutible de la festa. Alguns han perviscut al llarg dels anys i dels segles, com l’Ofici i la Missa de Glòria, la Passada, els Focs i les Dormides dels gegants. D’altres s’han anat creant i consolidant des de la recuperació de la democràcia i el moviment ciutadà, que, amb el lema ‘Les Santes: Fem-ne Festa Major’, es va encarregar de crear i gestionar la festa mataronina a partir de 1979. 

Trobareu tota la informació sobre el ritual de la festa, les comparses que hi participen, la gràfica dels cartells i els programes d’actes al web www.lessantes.cat

Sant Joan
Mataró rep la nit del solstici d’estiu amb revetlles, fogueres, petards i sopars. A la tarda arriba la Flama del Canigó a la ciutat, i al vespre i a la nit entitats veïnals i culturals organitzen activitats infantils, sopars amb actuacions musicals i revetlles festives. El carrer de Sant Joan celebra especialment aquesta nit, amb la Baixada de les Bruixes, un acte especial en què les protagonistes desfilen pel carrer entre el foc i l’aclamació de la gent, el punt culminant arriba amb un petit castell de focs artificials, l’encesa de la foguera i el ball de revetlla.

Sant Simó

Cada 28 d’octubre és tradició a Mataró la compra del sabre, una peça de rebosteria amb forma d’espasa i amb fruita confitada, cabell d’àngel o ametlles que es ven a l’ermita de Sant Simó i a diverses pastisseries. Aquest costum està associat a una festa molt popular que s'allarga tot el cap de setmana i que compta amb la presència de gegants, dels castellers, del Ball de Pescadors, d’animació infantil i de música i de balls per a tothom.     

Podeu veure un vídeo sobre la celebració de la festa de l'any 2022 aquí
Més informació al web santsimo.cat   

Festes de barris i carrers
Les entitats veïnals de la ciutat són molt actives quant a organitzar actes culturals i festius a l’entorn de la festivitat del seu carrer o barri; algunes fins i tot també organitzen mostra d’entitats o setmanes culturals.

Al registre d’entitats de l’Ajuntament de Mataró trobareu les associacions de veïns a les quals us podeu dirigir si voleu participar en les activitats que organitzen, ja sigui com a voluntari o bé com a veí o veïna.