Stolpersteine: Una pedra, un nom, una persona


Des de l’any 2020, a la ciutat de Mataró es poden trobar quinze llambordes repartides per diversos carrers, i que assenyalen les cases dels mataronins detinguts i deportats pel feixisme durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

Aquestes llambordes s’anomenen Stolpersteine, paraula alemanya que significa «pedres amb què ensopegues». Dissenyades per l’artista Gunter Demnig (Berlín, 1947) tenen com a propòsit fer present a la via pública el record de les persones que van morir als camps nazis. Actualment n’hi ha més de 75.000 a gairebé una vintena de països del món.

La col·locació d’aquestes llambordes a la nostra ciutat és fruit de la iniciativa del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, amb la col·laboració del Memorial Democràtic i l’Ajuntament de Mataró. El projecte s’ha basat en la recerca realitzada per Gemma Soriano, Bernat Aranyó, Laura Gutiérrez i Maria Salicrú-Maltas. De les quinze persones identificades, dotze van ser assassinades, dues alliberades i una resta desapareguda.

Les dades sobre els deportats mataronins es poden trobar al cens «Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis». Es tracta de la base de dades més completa de l’Estat, amb un total de 9.187 persones deportades registrades, de les quals a l’entorn de 2.000 són catalanes. El Cens és el resultat d’un projecte de recerca liderat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra.

El recorregut de les stolpersteine no acaba amb la seva col·locació. La seva presència és un homenatge viu a les persones deportades perquè la seva memòria i el seu exemple perdurin i serveixin d’inspiració a les generacions futures. Amb el propòsit de conscienciar i donar a conèixer el que va suposar el feixisme i el nazisme, l’entitat promotora organitza rutes i recursos pedagògics adreçats als centres educatius. 

Per a més informació:
Petits monuments per a la dignificació dels Mataronins assassinats i/o humiliats pel Nazisme (B. Aranyó i G. Soriano, 2017)

El Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró ofereix una ruta per les stolpersteine als grups i centres escolars que hi estiguin interessats. Per a més informació i reserves: [email protected]

Camil Quintana Bassas


Elies Soriano Gonzàlez


Juli Pey Torrents


Josep Astort Masip


Ramon Aniento Carmen


Josep Duran Martori


Josep Ferrer Coll


Josep Herrera Altimira


Josep Maria Julià Mendoza


Joaquim Mir Brugada


Francesc Verdalet Guardiola


Joan Peiró Belis


Niabel Belis Miralles


Pere Guillaume Reixach


Josep Guasch i Pons