Mor el periodista i escriptor Manuel Cuyàs i Gibert

Llicenciat en Història de l’Art, Cuyàs va ser director del Patronat de Cultura de l’Ajuntament de Mataró als anys 80

Data de la publicació : 15.06.2020

El periodista i escriptor mataroní Manuel Cuyàs i Gibert, ha mort aquesta matinada als 67 anys a causa de la leucèmia que li havia estat diagnosticada fa uns mesos. Nascut a Mataró el 28 d’agost de 1952, Cuyàs era fill del reconegut dibuixant mataroní Manuel Cuyàs i Duran i el germà gran de l’artista Jordi Cuyàs, que va morir l’estiu de 2017.

Llicenciat en Història de l’Art, Manuel Cuyàs va ser professor a l’Escola Freta i també va exercir com a gestor cultural. L’exalcalde Manuel Mas va nomenar-lo director del Patronat de Cultura de l’Ajuntament de Mataró el 1984, any en què es va comprar l’edifici de Can Palauet per destinar-lo a equipament cultural que acollís els arxius comarcal i municipal, sala d’exposicions municipal i sala d’actes. També sota la seva direcció, Mataró va apostar per l’art contemporani i es va dur a terme la reforma del Teatre Monumental, inaugurat el 1990. Va ser l’impulsor també de “Estrips” de Toni Cabré i dirigida per Joan Lluís Bozzo, en un moment en què els ajuntaments no acostumaven a impulsar produccions teatrals. Manuel Cuyàs va ocupar el càrrec de director del Patronat de Cultura fins que va passar a formar part de l’equip de gestió de l’Olimpíada Cultural dels Jocs Olímpics de Barcelona’92.

Cofundador del setmanari El Maresme i de la revista Mataró Escrit, el 1987 va començar a col·laborar com a articulista al diari El Punt, rotatiu on ha treballat durant més de 30 anys. El 1995, quan la capçalera va posar en marxa l’edició del Maresme, Cuyàs va ser nomenat director, càrrec que va ocupar fins al 2001, moment en què va ser designat nou director de l’edició Catalunya del mateix rotatiu. Actualment seguia escrivint la columna “Vuits i nous” al diari El Punt Avui, articles on sovint parlava de Mataró. El passat 15 de maig va publicar l’última columna, on ell mateix explicava que s’havia de sotmetre a un transplantament.

Manuel Cuyàs també ha participat en tertúlies a TV3, Catalunya Ràdio, RAC 1 i TVE, entre d’altres. Era un habitual col·laborador del programa "Pantalla oberta" de Televisió de Mataró.

Els reculls d’articles “Sota el barret” (2019) i “Enamorats de l’Audrey Hepburn” (2015) han estat els últims llibres que ha publicat Manuel Cuyàs. També va transcriure els tres volums de memòries de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i és autor de “El nét del pirata” (2014), “Mataró verd i blau” (2006), “Mataró sota teulada” (1994), “Mataró, una ciutat” (1986), “El manyà encès” (1985) i “Mataró, suau i aspre” (1982).

Manuel Cuyàs va rebre el 2013 el premi a la trajectòria de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i el 2012 el premi Ploma d’Or de la Facultat de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).