Data de la publicació : 26.02.2024
Enguany, el cartell de les Santes innova el seu concepte i serà un mural en un indret de la ciutat. La regidora de Cultura, Heidi Pérez, ha presentat aquest vespre, en el marc del Plenari de Les Santes, l’artista i la fotògrafa de la Festa Major 2024 que farà l’exposició de fotografies de Les Santes l’any 2025. El Plenari de Les Santes també ha inclòs l’explicació a les persones assistents del fruits del treball de la Comissió Permanent de Les Santes.
Mohamed L’Ghacham i Kris Ubach han estat proposats per la Comissió d’Imatge de la Festa Major de Mataró, formada per membres d’entitats vinculades amb l’art de Mataró i persones a nivell individual vinculades al Plenari de Les Santes, al món de la fotografia i al cartell de Les Santes d’anys anteriors.
El cartell
El procés de realització del cartell de Les Santes serà participatiu. L’objectiu és debatre directament amb l’artista i aportar vivències o records, fotos i altre material relacionat amb la Festa Major. Aquest intercanvi personal amb Mohamed L’Ghacham contribuirà a la creativitat del mural que després es convertirà en el cartell de Les Santes 2024. L’Ghacham farà un mural-cartell d’autor, però hi haurà part de la vida i aportacions de la ciutadania.
Se celebraran tres sessions amb l’artista al Centre Cívic de Rocafonda-El Palau (c. del Poeta Punsola, 47):
- El dissabte 9 de març a les 10.30 h. Presentació del projecte i invitació a participar-hi: com puc fer-ho i què puc aportar
- El dissabte 16 de març a les 10.30 h. Sessió de treball amb les aportacions dels participants
- El dissabte 6 d'abril a les 10.30 h. Retorn de l’artista i proposta dels primers esbossos del mural-cartell.
Durant el mes d'abril l'artista farà un mural en una paret a la via pública a partir del qual en sorgirà el cartell de Les Santes.
Les inscripcions es poden fer del 28 de febrer al 7 de març per Internet a ww.lessantes.cat o presencialment a les oficines de Cultura Mataró, a l’Espai Mataró Connecta i als centres cívics de Rocafonda, Cerdanyola, Molins, Pla d’en Boet i Cabot i Barba. L’activitat és oberta a tothom i és necessari que les persones que s’inscriguin puguin participar a les tres sessions.
Un cop l’obra estigui acabada se’n faran les diferents aplicacions, el programa, i diversos elements de marxandatge de Les Santes, com és habitual.
El M|A|C - Mataró Art Contemporani serà l’encarregat de fer un seguiment audiovisual de les diferents sessions participatives i del procés de realització del mural. El resultat formarà part d’una exposició que es podrà veure al M|A|C Presó a partir del 5 de juliol.
Mohamed L’Ghacham
Nascut a Tànger l'any 1993, Mohamed L'Ghacham és mataroní d'adopció.
Sempre li han interessat les arts plàstiques, i ja de ben jove es va interessar pel grafit i les intervencions a la via pública. Més tard el seu interès es va centrar en la pintura a l'oli, i a continuació en la pintura mural, i actualment és un artista reconegut internacionalment pel seu art urbà de gran format.
Té estudis de pintura a La Llotja-Escola d’Art i Superior de Disseny de Barcelona, de dibuix acadèmic a Barcelona Academy of Art i d’il·lustració a l’Escola Joso-Centre de còmic i arts visuals. Té un taller propi a El Masnou i treballa regularment per PDP Gallery a París i Los Ángeles.
Gran part de la seva obra és figurativa i de caire realista, i té un gust especial per escenificar situacions quotidianes en els quals, d'alguna manera, ens hi podem reconèixer.
Per l'artista és important establir, a través de la seva obra, un diàleg amb la gent que la veu, que se la troba al carrer. Hi sol representar escenes que poden formar part dels nostres records, com celebracions familiars o d'altres situacions realistes que podem viure en el nostre dia a dia. Amb el seu llenguatge pictòric estableix un lligam amb la ciutadania perquè arriba a tocar aquell record, aquella emoció...
Hi ha murals de l'artista repartits en diversos indrets del món, com Estats Units, França, Marroc, Itàlia, Espanya... a Mataró hi ha un mural seu pintat en una de les parets del Centre Cívic de Rocafonda-El Palau titulat Pillando el globo, i que va fer acompanyat del també artista mataroní Iván Floro.
La seva obra també ha format part de diverses exposicions, algunes de les quals són: Ephemeral a la N2 de Barcelona (2018) Moniker Art Fair a PDP Gallery de Nova York (2018), Street Light a Artsubli Gallery de Basilea (2017), Contes de la cohabitation urbaine a París (2017), Urban Art Fair de PDP Gallery a Nova York, París i Madrid (2017), Muralistes BCN a la Galeria Contrast de Barcelona (2016), Polification a la Galeria Plastic Murs de València (2016), Alumnes Barcelona Academy of Art al Centre Cultural La Destil·leria de Mataró.
Es pot seguir la seva obra a www.mohamedlghacham.com i a les xarxes socials @mohamedlghacham
Kris Ubach
La fotògrafa realitzarà el seu projecte fotogràfic aquest any i n'exposarà el resultat el mes de juliol del 2025 a La Presó, centre del M|A|C - Mataró Art Contemporani. La maresmenca Kris Ubach és fotoperiodista professional i escriptora especialitzada en viatges, turisme i sostenibilitat des de fa més de vint-i-cinc anys. Ha viatjat extensament a més de 85 països a tot el món i té un ampli coneixement de múltiples cultures i realitats socials.
Realitza reportatges escrits i gràfics per a nombroses revistes i diaris d'àmbit nacional i internacional, a més de participar en l'edició de guies de viatges. És col·laboradora habitual en publicacions especialitzades com National Geographic Viajes, Conde Nast Traveler, Lonely Planet Traveller, Viajar i La Vanguardia.
Ha col·laborat a RAC1 i a Catalunya Ràdio, on actualment condueix la secció setmanal Cròniques Americanes.
Imparteix periòdicament cursos, tallers i ponències de periodisme de viatges a la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Al llarg dels anys ha rebut nombrosos premis. Aquest 2024 acaba de ser guardonada per segona vegada amb el Premi G! del Patronat de Turisme Costa Brava Girona pel seu treball sobre la Costa Brava més sostenible publicat a la revista Viajar. Altres premis que ha rebut són el Premi de Periodisme de la Cambra de Comerç Alemanya pel seu reportatge sobre la sostenibilitat a la Selva Negra publicat a la revista Viatges National Geographic (2022); premis Zlata Penkala del govern de Croàcia (2008 i 2015); premi periodístic de la República Txeca pels treballa publicats sobre art contemporani a Praga (2014) o Guardó Tahití i les seves lletres pel seu reportatge sobre les illes de la Polinèsia Francesa (2010), entre d'altres.
És autora de diverses publicacions sobre viatges: Fotografía de aventura y en condiciones extremas (2014); Gokulashtami (2015); Pirineos: más allá de las montañas (2023) i Cròniques americanes, que està a punt d'arribar a les llibreries.
També ha participat en exposicions fotogràfiques arreu del territori espanyol: Naturaleza insólita; Ellos son el mundo, Hàbitas i Mirades al Japó.
Es pot seguir la seva obra a través de www.krisubach.photo i a les xarxes socials @KrisUbach.
Tota la informació a www.lessantes.cat