Mataró viu un moment històric amb la baixada de les campanes de Santa Maria

noticia
Data de la publicació : 14.03.2024

El matí del dimarts 12 de març Mataró ha viscut amb gran expectació la baixada de les campanes del campanar de la basílica de Santa Maria.

Les campanes litúrgiques s'han retirat del campanar per ser objecte d'un procés de restauració que consisteix en la neteja i canvis en els sistemes de subjecció i els contrapesos. En el cas de la campana Carme, que patia els danys més greus, la campana serà fosa i feta de nou conservant-ne les principals característiques però incorporant conceptes contemporanis en el disseny. A partir de l'anàlisi de la campana Carme s'ha realitzat tot un estudi de la situació del conjunt de les campanes, de la sonoritat dels tocs i del campanar en general, i d'aquí n'ha sorgit el projecte de rehabilitació integral que acaba de començar a fer-se efectiu. Es preveu que les campanes retornin al campanar a principis de juliol, a punt per la celebració de Les Santes, Festa Major de Mataró.

Des de primera hora del matí una grua de grans dimensions ha anat baixant les campanes d'una en una: la Miquela, la Montserrat, la Juliana, la Semproniana i finalment la Carme. Les campanes horàries, la Candelària i la Madrona, no s'han baixat del campanar i només se'ls canviarà el sistema de percussió. Ja a peu de plaça s'han desmuntat les campanes (se n'ha tret els contrapesos de ferro i els sistemes de subjecció) i se les han emportat fins a Nàquera (València), on seran restaurades. En el cas de la campana Carme, viatjarà fins a Cantàbria per ser fosa i refeta, ja que presentava una esquerda important i estava molt malmesa. 

El projecte ha estat impulsat pels Campaners de Mataró, el grup de voluntaris que des de fa més de quaranta anys repica manualment les campanes, i el Museu Arxiu de Santa Maria, entitat que vetlla per la preservació del patrimoni de la basílica de Santa Maria. El projecte ha comptat amb l'assessorament de Francesc Llop, antropòleg i un dels màxims experts en campanologia d'Europa. El conjunt de la rehabilitació té un cost de més de 100.000 euros. Tant la Generalitat de Catalunya com l'Ajuntament de Mataró hi aporten 44.000 euros cada ens, i la resta de pressupost s'intentarà obtenir d'una campanya de patrocini popular, amb donacions per part d'empreses i la ciutadania a títol personal. Aquestes donacions compten amb un 80% de benefici fiscal.

A més a més de la restauració física de les campanes i el campanar, es produirà un canvi en el sistema de repicar, ja que les campanes es voltejaven i aquest fet no és propi de l'estil català de tocar campanes, però el canvi de contrapesos i sistema de fixació permetrà recuperar el toc tradicional que li és propi a la ciutat de Mataró. 

El toc manual de campanes està declarat com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Mataró compta amb la singularitat que el seu grup de campaners és l'únic en tot l'estat que toca tots els dissabtes (a més a més d'altres ocasions litúrgiques especials i per Les Santes, Festa Major de Mataró) i vetllarà per seguir amb la tradició del toc manual. Està prevista una formació per repicar les campanes com es feia a Mataró, i es podrà fer gràcies a una documentació concreta que ha aportat el Museu Arxiu de Santa Maria que descriu els tocs datada del 1927.

Més informació al web dels Campaners de Mataró i al web de Les Santes, Festa Major de Mataró