Mataró ret homenatge a les Brigades Internacionals

noticia
Data de la publicació : 02.10.2024

S’han programat diversos actes durant tot el mes d’octubre coincidint amb la commemoració de la retirada de les Brigades Internacionals que va tenir lloc el 28 d’octubre del 1938

Les Brigades Internacionals van ser unitats militars formades per voluntaris antifeixistes d’arreu del món que es van desplaçar a Espanya durant la Guerra Civil per lluitar a favor de la Segona República. A Mataró, les Brigades Internacionals van organitzar un hospital militar i una llar d’infants, institucions que van oferir un servei d’assistència sanitària als soldats republicans i d’atenció i formació als infants refugiats a la capital del Maresme.

Durant tot el mes d’octubre i a proposta de les entitats del Grup de Recerca de la Memòria Històrica i del Grup d’Historiadors Jaume Compte, l’Ajuntament de Mataró ha   programat una sèrie d’actes per recordar-los i perquè la memòria de la seva solidaritat i lluita per la llibertat no quedi en l’oblit. El programa inclou conferències, recreacions històriques, rutes literàries o la inauguració de la placa commemorativa de l’Hospital de les Brigades Internacionals.

Els actes començaran el 3 d’octubre amb una conferència  que porta per nom “Medicina de guerra durant el conflicte de 1936-1939” a càrrec dels doctors en medicina Carles Hervás i Jordi Jara, que parlaran sobre els problemes sanitaris creats per la situació bèl·lica, les estratègies per solucionar-los i els avenços mèdics derivats dels nous escenaris.

Tots els actes són gratuïts amb inscripció prèvia i aforament limitat. En la seva organització han col·laborat la Diputació de Barcelona, les Biblioteques de Mataró, el Club del Llibre, el Grup de Recreació Històrica XV Brigada Mixta, UDEP (Última Defensa del Pont), Recreació i Patrimoni Junts, GEMA (Grup d’Estudis de Muntanya Antiga), Columna i l’Escola dels Salesians Mataró. 

Amb aquesta iniciativa es pretén contribuir a la divulgació de la memòria històrica i dels valors democràtics, fomentar i difondre la recerca històrica local; fer accessibles edificis i llocs patrimonials de la ciutat que habitualment no estan oberts al públic i donar a conèixer el seu valor memorial com a testimonis de fets que permeten escriure i entendre la nostra història entre d’altres.

Més informació aquí