Mataró participa en el projecte transfronterer EKO – Pirineus de Circ

noticia
Data de la publicació : 07.03.2024

EKO és un projecte que treballa l’acompanyament dels artistes de circ en la investigació, creació i difusió amb l’ecologisme com a eix central.

El projecte reuneix 14 estructures de formació, creació i difusió d’espectacles de Catalunya, Aragó, País Basc, Occitània i Nova Aquitana, amb un calendari d’activitats a desenvolupar entre l’abril de 2024 i l’abril de 2027. L’objectiu d’EKO és permetre al sector del circ transfronterer iniciar la seva transició ecològica, transformant el seu model de creació, producció i distribució, per tal d’imaginar i aplicar noves formes artístiques adaptades a la transició i a la reducció de la petjada mediambiental.

A Catalunya, els tres socis del projecte són El Canal de Salt, la Xarxa Transversal i La Central del Circ. Mataró hi participa a través de Transversal juntament amb la resta de municipis que formen part del Consorci: Vilanova i la Geltrú, Tortosa, Sant Cugat del Vallès, Reus, Olot, Manresa, Granollers, Girona i Figueres. La Grainerie, fàbrica d’arts del circ i de la itinerància situada al sud de França, és el soci líder del projecte, amb un recorregut de 18 anys de lideratge de cooperació europea.

El projecte preveu un acompanyament dels artistes en tot el seu procés artístic, posant al servei de la creació de circ contemporani els recursos amb els què compten els ajuntaments que formen part del projecte i que a Mataró serà a través del centre de creació de Can Gassol. EKO també acompanyarà les creacions en la difusió i exhibició, una fase on hi entren en joc el conjunt dels teatres municipals dels ajuntaments de Transversal, programant els espectacles als espais i apropant així el circ contemporani de la regió transfronterera a la ciutadania.

El projecte europeu de cooperació transfronterera EKO – Pirineus de Circ és un projecte de cooperació Interreg cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea a través de POCTEFA, el Programa Europeu de Cooperació Transfronterera creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra.