Mataró celebra Sant Jordi amb els actes de cultura popular, les roses i els llibres com a protagonistes

noticia
Data de la publicació : 11.04.2024

Per la Diada de Sant Jordi la ciutat es tornarà a omplir amb parades de venda de roses i llibres. Se n’han autoritzat 270 parades de roses entre professionals, entitats, escoles i particulars, i 29 parades de llibres, en aquest cas de professionals i d’entitats. La plaça de Santa Anna serà l’espai de la Fira del Llibre on hi haurà 11 de les 29 parades de llibres. D’aquestes,  9 són parades de llibreries, una de les Biblioteques de Mataró amb el Consorci de Normalització Lingüística i  una parada d’autor. La Fira estarà oberta de diumenge 21 a dimarts 23 d’abril de 9 h a 21 h on s’hi podran escollir entre les principals novetats editorials.

Els actes començaran diumenge 21 d’abril  a les 11.30 h al pati del Cafè Nou amb la celebració de la 48a edició del Llibre Gegant de Contes, un acte que és possible gràcies ala feina que realitzen els voluntaris, des de la Comissió Ciutadana fins als il·lustradors. El gruix dels actes es concentraran sobretot el dimarts dia 23 que és quan se celebra la Diada de Sant Jordi. Fins a les 13.30 h, diferents artistes de la ciutat il·lustraran sobre el paper les aventures que vulguin explicar els nens i nenes de Mataró. També a les 11.30 h es farà el tradicional Correconte del Drac i el Dragalió, que aniran en cercavila de foc des de l’Ajuntament fins al Pati del Cafè Nou per afegir-se a la celebració del Llibre Gegant, portant un conte perquè també l’il·lustrin.

El dia de Sant Jordi la majoria dels actes es concentraran a la tarda. A les 19 h i davant de l’Ajuntament es farà la diada Castellera de Sant Jordi amb la participació dels Capgrossos de Mataró. A la mateixa hora hi haurà la Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró. Les colles geganteres d’escoles i barris de la ciutat, acompanyades de la Família Robafaves sortiran en cercavila des de l’Esplanada cap al carrer de les Monges, carrer del Portal de Valldeix, carrer de Sant Francesc d’Assís, carrer Nou, La Riera i Ajuntament.

Tot seguit a les 22 h tindrà lloc l’acte  més genuí de la festa: la Fogonada, la particular versió  que es representa a Mataró de la llegenda de Sant Jordi. La melodia característica de l’acte, obra de Jaume Punsola, tornarà a sonar a la plaça Gran, la plaça de Santa Maria i la plaça de l’Ajuntament sota la pluja de foc que oferiran el Drac, les Diablesses i els foguers. La nit es tancarà amb el ball de Sant Jordi a càrrec de La Coixinera.

Aquest any La Fogonada ha comptat amb més participació ciutadana: 30 dels foguers i fogueres que realitzaran els voltafocs a les places del recorregut s'han escollit a través d'un procés participatiu. 121 persones han optat a poder participar a l'acte durant dos anys.  La Colla del Drac ha estat la impulsora d'aquesta obertura de la festa, així com també ha liderat les formacions i els assaigs perquè les noves persones voluntàries estiguin preparades per sortir a la Fogonada i fer ús d'artificis pirotècnics.

Com cada any per Sant Jordi, l’Ajuntament obrirà les portes a la ciutadania per conèixer els diferents espais de la Casa Gran de la mà de les regidores i els regidors que explicaran la història de l’edifici i posaran en valor els detalls i elements decoratius de les diferents sales.

Des del  divendres 19 d’abril i fins al dissabte 11 de maig el Drac, el Dragalió, els Nans i la Família Robafaves estan a l’Ajuntament per tal que els i les alumnes de les escoles de Mataró i tota la ciutadania els pugui visitar.

Les Biblioteques de Mataró participen activament de la festa de manera que els llibres i les roses guarniran les biblioteques amb mostres documentals i aparadors culturals. Des del diumenge 21 fins al dimarts 23 d’abril les biblioteques de Mataró sortiran al carrer, les podreu trobar a la paradeta que muntaran a la Fira del Llibre de la plaça de Santa Anna. Dilluns hi haurà, també a la plaça de Santa Anna, una nova edició de la Biblioteca a Cel Obert, un espai de descoberta  de llibres dirigits a infants d’infantil i primària que es munta conjuntament amb el Pla Educatiu d’Entorn. La petita hora del conte de la Biblioteca Popular i l’hora del conte de la Biblioteca Pompeu Fabra tractaran històries relacionades amb els personatges i la llegenda de Sant Jordi, entre d’altres. Per aquests dies també hi ha una programació especial de les biblioteques adreçada als centres educatius amb sessions de contes a càrrec d’Anima Theatrum, Laberta Delpoblet, La Senyoreta i Susagna Navó.

La conferència institucional d’enguany es farà dijous 25 d’abril a les 19 h de la tarda al Saló de Sessions de l’Ajuntament i anirà a càrrec de la poeta i traductora mataronina, Marta Pera.

Diverses llibreries i entitats de la ciutat oferiran una programació variada amb sessions de signatures d’autors, conta contes, presentacions de llibres, espectacles relacionats amb la literatura i una ballada de sardanes, entre d’altres.

A la pàgina web de Sant Jordi es pot consultar tots els actes de la programació i molt més.