Mataró celebra el Carnestoltes posant el protagonisme a les escoles i les residències

noticia
Data de la publicació : 02.02.2021

De l’11 al 17 de febrer se celebraran els actes del Carnestoltes de Mataró. En Pellofa XLIII, el rei de la festa, no fallarà a la cita que la COVID 19 ha obligat a replantejar per les restriccions del moment actual. L’Ajuntament mantindrà l’esperit de festa i s’ha centrat en dos dels col·lectius que més estan patint la pandèmia, la gent gran de les residències i els escolars. Els diferents actes tradicionals del Carnestoltes de Mataró es faran al Teatre Monumental, amb aforament limitat, i es podran veure en directe a Mataró Audiovisual. 

L’actual crisi sanitària,  les restriccions vigents i les mesures de protecció de la salut a aplicar, han obligat a l’Ajuntament i la Comissió artística del Carnestoltes a repensar la festa, tot canviant els formats dels actes per poder celebrar-ne el màxim possible. Mataró Audiovisual i la pàgina web culturamataro.cat seran el suport imprescindible a les activitats presencials que es faran al Teatre Monumental, però que compten amb les limitacions d’aforament al 50%.

Concurs de disfresses

Per intentar tornar ben aviat a la normalitat l’Ajuntament ha apostat per fomentar la participació en la festa a la gent gran de les residències i als escolars.

“Els grans de Mataró també es disfressen”, és el nom del concurs de disfresses en el qual podran participar Residències i Centres de Dia per a Gent Gran. Els centres participants enviaran fotografies a l’organització que premiarà la millor disfressa, la millor ambientació i el millor tractament de la sostenibilitat.

D’altra banda, davant la impossibilitat de realitzar una rua de Carnestoltes que garanteixi l’acompliment de les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries, i atès que els grups classe de les escoles de la ciutat són un dels col·lectius que de manera presencial podran portar a terme les activitats pròpies del carnestoltes amb certa normalitat, la Direcció de Cultura els convida a participar en el concurs de disfresses. Amb aquesta iniciativa es vol incentivar la participació d’aquests col·lectius, facilitar la dinamització de l’activitat a les escoles i, fer-la visible a l’exterior dels recintes escolars. Per a participar les escoles hauran de penjar les fotografies de les classes al seu perfil d’Instagram i el jurat reconeixerà tres categories: al valor social, a la sostenibilitat i a la posada en escena. 

El premi consisteix en una actuació d’un grup d’animació infantil per a cadascuna de les tres escoles guanyadores, quan la situació sanitària ho permeti. D’aquesta manera es donó també suport als professionals de la cultura.

El veredicte dels dos concursos es farà públic durant el desenvolupament del ball infantil del dia 14 de febrer del 2021, que es podrà seguir a través de Mataró Audiovisual i al web de Cultura. 

Els actes

El primer dels actes del Carnestoltes de Mataró és el tradicional repartiment de truites, el dijous 11 de febrer. Enguany, però no serà possible veure el carro de l’Hermandá de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa, repartint truites i botifarra d’ou, ni la Momerota i la Momeroteta trauran el cap per pixar vi i sucs... però no per això s’ha de perdre la tradició. L’organització convida a la població a celebrar-ho a casa i a compartir les imatges a les xarxes socials amb l’etiqueta #truitallardosa. Una selecció d’aquestes es compartiran a les xarxes de Cultura Mataró i es penjaran al web de Cultura. 

A partir d’aquí el Teatre Monumental serà l’espai de la festa acollint els diferents actes tradicionals. Divendres 12 de febrer a les 20 h en Pellofa XLIII farà la seva aparició i llegirà el Pregó. En Pellofa tornarà a conquerir la ciutat i, per uns dies, Mataró estarà sota el comandament del Rei del Carnestoltes. 

Dissabte 13 a les 11 h es farà un concert amb les músiques del Ball de Gitanes, amb la presència de la cobla La Principal de la Bisbal. L’acte està organitzat conjuntament per l’Associació Mestres del Gai Saber i la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró.

La música del ball de gitanes deixaran pas a dos espectacles musicals infantils. Dissabte 13 a les 18 h els Always Drinking Marching Band reivindicaran que “El carrer és nostre” i diumenge 14 de febrer a les 12 h. El grup d’animació infantil La Belluga presentarà l’espectacle “Paüra”. 

Dimarts 16 de febrer, en Pellofa estarà acabant el seu regnat i convida als mataronins i mataronines a les 20 h al Sant Sopar i riure plegats en les seves darreres hores. 

La festa s’acabarà dimecres 17 de febrer a les 20 h amb l’acte de comiat i enterro d’en Pellofa XLIII. La Vella Quaresma s’assegurarà que el rei del Carnestoltes és ben mort i farà acte d’aparició.

Tots els actes del Teatre Momumental tenen aforament limitat, amb entrades gratuïtes que es poden adquirir al web culturamataro.cat i seran retransmesos en directe per Mataró Audiovisual i també pel web de Cultura. Els assistents hi poden anar disfressats, però s’hauran de seguir les normes sanitàries: la mascareta posada, mantenir les distàncies i posar-se gel.

Altres actes

Amb en Pellofa enterrat, cada diumenge se serrarà la pota a la Vella Quaresma, però es farà a través de les xarxes socials, concretament a l’Instagram @serra_la_vella.

Mentre duri el regnat d’en Pellofa al vestíbul del teatre estaran exposades les cares d’en Pellofa que han precedit a la d’enguany. Serà una passejada per la història del carnestoltes mataroní i pels nostres records!

També es convida a la població de Mataró a publicar les fotos de les disfresses a les xarxes socials amb l’etiqueta #CarnestoltesMataró i es farà una selecció d’aquestes que es compartiran a les xarxes de Cultura i al web culturamataro.cat. 

El dia 6 de març a les 19 h al Teatre Monumental es farà el VIII Certamen Carnavalesc, organitzat per la FECAM (Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Mataró). Els espectadors podran gaudir de la xirigota “No aguantamos más, vamos de impaciente”, una destacada agrupació carnavalesca del Carnaval de Cadis.