L’exposició ‘Espero una postal’ evoca una tradició de més d’un segle de missatges que han viatjat arreu del món

noticia
Data de la publicació : 23.10.2024

Es tracta d’una mostra itinerant produïda pel Museu d’Història de Catalunya que es complementa amb una selecció d’objectes procedents del Museu de Mataró. L’exposició es pot visitar fins al 19 de gener a Ca l’Arenas – Museu de Mataró

En els darrers cent anys les postals han estat portadores de notícies. Generalment es tracta de missatges que es mouen en l’àmbit privat, però no secret, ja que la postal està concebuda per ser enviada sense la intimitat d’un sobre. Hi podem trobar notícies de la família, de les persones estimades, amigues i d’aquelles que hem conegut ocasionalment. Aquesta exposició revela alguns dels missatges, desitjos i novetats que han estat enviats a través de les postals.

L’exposició s’estructura en diferents plafons temàtics que ens permeten fer un recorregut per la història de les postals, des dels seus inicis l’any 1869 a Àustria, quan es va posar en circulació unes targetes sense il·lustració on es podien plasmar petits missatges, amb un franqueig més econòmic que les cartes. En pocs anys, ja amb una cara il·lustrada i l’altra reservada per als escrits, es convertiria en un fenomen de masses, en el souvenir per excel·lència i en objecte de col·leccionisme.

La mostra, comissariada per la historiadora Àngels Casanovas, vol donar a conèixer, també, els missatges que al llarg de la seva història han viatjat per tot el món a través de les postals. Les podem agrupar per conceptes ben diferents: les adreçades a les persones estimades; les que celebren efemèrides com un sant, un naixement, l’any nou o les festes de Nadal; les que s’han enviat des de destinacions de vacances; les religioses; les enviades des del front o la rereguarda en els conflictes bèl·lics o les enviades pels joves que havien de fer el servei militar obligatori lluny de casa.

En la seva adaptació, el Museu de Mataró ha fet una selecció d'alguns objectes procedents de la seva col·lecció que permeten complementar els continguts de la mostra. A l'exposició es podran veure, també, postals de diferents èpoques que mostren espais o escenes singulars de la ciutat, procedents del fons de l’Arxiu Comarcal del Maresme.

Al voltant d’exposició s’organitzaran visites guiades i activitats familiars, obertes al conjunt de la ciutadania.