Les Santes 2024: un cartell innovador a partir d’un mural pintat a Rocafonda i programació de km 0

noticia
Data de la publicació : 14.05.2024

Ahir al vespre es va presentar el cartell de la Festa Major 2024, dissenyat a partir del mural fet per l’artista Mohamed L’Ghacham en una paret situada al barri de Rocafonda. També s’ha donat a conèixer la programació de Les Santes d’aquest any que aposta pels espectacles i artistes de proximitat


El cartell de Les Santes s’ha dissenyat a partir del mural que l’artista Mohamed L’Ghacham ha pintat a una paret d’uns habitatges de l’Avinguda del Perú. L’obra és fidel a l’estil de l’artista i mostra una escena quotidiana i familiar en què diferents generacions assegudes al voltant d’una taula comparteixen vivències i records de la Festa Major de Mataró. La presència d’elements, com un cartell de l’any 1936, la samarreta de Les Santes que porta un dels protagonistes de l’escena o la presència d’algunes figures institucionals donen un context de festa major.

El cartell de les Santes 2024 és una fotografia del mural en la qual s’identifica que l’obra està situada a la via pública, al barri de Rocafonda. S’ha utilitzat una tipografia que recorda a les que s’utilitzaven en el cartellisme dels anys 30, precisament com la del cartell de Les Santes del 1936 que apareix en l’escena del mural.



Accessibilitat
Continuant la línia iniciada l’any passat Les Santes d’enguany seran inclusives i accessibles amb l’objectiu d’acostar la festa al màxim de persones perquè tots i totes puguin accedir en condicions de confort, igualtat i seguretat. Hi haurà els espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda, trams tranquils amb menys música, menys pirotècnia, sense sorpreses i amb explicacions prèvies del que hi passarà, i també els anomenats “espais de la calma”, o de retorn a la normalitat.

Concretament es treballa per garantir l’accessibilitat als actes de festa major a persones amb trastorn del neurodesenvolupament (TEA; Asperger, TDAH, etc), així com  l’accessibilitat física de persones amb mobilitat reduïda.

Aquestes accions es concretaran en els següents actes: Desfilada, la Passada, l’Anada a la residència, la Postal de gegants i l’Anem a tancar. A la Crida i a l’Espai familiar hi haurà un espai accessible i a l’Enfigura’t tindran accés prioritari. També hi haurà espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda als escenaris de la plaça de Santa Anna, el Parc Central i el Passeig marítim.


Actes de consuetud i cultura popular
Els actes de consuetud s’iniciaran el dimecres 19 de juliol a la tarda amb l’Estrena i la Proclama. La conferència porta per nom ‘Les campanes al segle XXI. Per què?’ i anirà a càrrec del músic i campanòleg Xavier Pallàs. Tot seguit, l’alcalde de Mataró encarregarà a l’Herald que faci la proclama de la Festa Major pels carrers i places de la ciutat.

L’actuació castellera de Les Santes es consolida a la tarda i el dissabte 20 de juliol la plaça de Santa Anna tornarà a viure una gran actuació amb la participació de tres de les grans colles del país: els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa. El mateix dia 20, a partir de les 18 h, el Ball de Diables i el Basilisc faran els seus balls parlats, i a partir de les 21.30 h faran cercavila i correfoc amb els convidats especials per a l’ocasió els diables de la Canonja, els Diables de Vila-Seca, els de Sant Pere de Ribes,  de la Pobla de Mafumet i de Vilafranca del Penedès.

El dia 24 serà el torn de la Gegantada que recorrerà diversos carrers de la ciutat. Els gegants i nans d’escoles, entitats i agrupacions de la ciutat i de la Família Robafaves es concentraran al pati de les Esmandies i sortiran en cercavila cap a la plaça de Santa Anna.

El dia 25 el tradicional concert de l’Agrupació Musical del Maresme se celebrarà al Pati de la Residència Sant Josep, i a continuació les colles institucionals es dirigiran cap a la Crida, a l’Ajuntament. Des del balcó de la Casa Gran l’Alcalde cridarà tota la ciutadania a participar i gaudir dels diferents actes de la Festa Major. A la nit, i com cada any, comença la Nit Boja: a les 23.30h la Família Robafaves iniciarà el Desvetllament bellugós ballant al ritme del Bequetero fins a la plaça de Santa Anna. Allà, el grup de música tradicional Fetus serà el protagonista de la Convidada de la Família Robafaves. Tot seguit l’Escapada a negra nit omplirà els carrers de foc amb les Diablesses, la Momerota i el Drac acompanyats de diferents colles de foc d’arreu del país convidades:  el Basilisc del Ball de Diables de Mataró, els Diables de La Llàntia de Mataró, els Diables Atabalats de Cerdanyola, el Godrac de Mataró, els Diables de Sant Cugat del Vallès, els Ball de Diables Els Diabòlics de Les Roquetes del Garraf, els Diables del Carmel de Barcelona, el Drac de Reus,el Drac Gaudiamus de la Malèfica del Coll de Gràcia (Barcelona).

En acabar, la nit continuarà amb la Pujada tabalada fins al Parc Central amb els Tabalers del Drac, els Tabalers de la Momerota i els Tabalers do Maresme. Els punt final el posarà la música del DJ Rule.

El dia 26 a la tarda serà el torn de la Tarda guillada: el De parranda, la Convidadeta de la Família Robafaves, el Correguspira i la Pujada tabaladeta replicaran el format de la Nit Boja per als més petits. A la nit al Parc Central Revetlla de Festa Major amb Hotel Cochambre, Mataró Rumba All Stars, Las Pacas i DJ Badabronx.

El 27 de juliol comptarà amb l’estructura tradicional del dia de Les Santes. El dia de les patrones de la ciutat començarà amb les tradicionals Matinades des de diferents punts de la ciutat, a continuació l’Anada a ofici, la Desfilada i la Passada. El dia acabarà amb el tradicional Castell de focs que, com ja és habitual en els últims anys, es dispararà des de tres punts per tal d’arribar al màxim de gent possible: el Passeig marítim i els barris de Cerdanyola i Vista Alegre. El dia en què es commemoren les patrones de la ciutat acabarà amb La petardada que comptarà amb la música de Rocío Sáiz i Allioli Olé.

El dia 28 de juliol s’avança mitja hora l’Anada a la residencia amb totes les figures institucionals i, com a novetat, s’invertirà l’ordre d’aquest acte perquè el puguin gaudir els avis de la residència: primer hi haurà els balls propis de les figures i després la ballada de sardanes. A la tarda serà el torn de la Postal de gegants, enguany la Família Robafaves rebrà els gegants i nans de Castellterçol. A les 21.30 h serà el torn del Ball de Dracs. El Drac i el Dragalió de Mataró han convidat els Dracs Quintifoc de Sant Quintí de Mediona. Aniran tots junts pels carrers del centre històric de la ciutat, i a la plaça de l’Ajuntament faran les enceses de lluïment, les presentacions de les figures i els balls de cada drac. El 28 finalitzarà, com és tradició, amb el No n’hi ha prou.

Per acabar, el dia 29 al matí es realitzarà el Vermut de bastons, i a la tarda l’Enfigura’t permetrà als ciutadans ser portadors de les figures institucionals per uns instants. L’Anem a tancar posarà punt i final als actes de consuetud, amb la cercavila fins a Can Marfà. La nit del 29 de juliol, la Tronada, l’Espetec final i l’Albada amb la xaranga Los Labradores posaran el punt i final a Les Santes 2024.


Programació musical i teatral de quilòmetre zero
Les Santes oferiran una variada oferta musical amb propostes d’estils diversos per arribar a tots els públics. Enguany es podrà gaudir d’una programació de proximitat on els grups i artistes locals seran els protagonistes.

El front marítim tornarà a ser un dels punts claus dels concerts de la Festa Major amb un gran escenari ubicat a la platja del Varador, al costat del Centre de Natació Mataró (Escenari Espigó). Aquí s’hi farà el concert dels GospelSons i la cantada d’Havaneres amb els grups Peix Fregit i Les Anxovetes (24). En aquest mateix escenari la nit del dia 25 de juliol actuaran tres discjòqueis femenines, DJ Enka, DJ Jackie·D i Chica B DJ que oferiran una selecció de la millor música comercial i urbana del moment. El dia 27, després del Castell de Focs, hi actuaran Rocío Sáiz i Allioli Olé.

El Parc Central serà un altre dels escenaris musicals de la festa major. El dissabte dia 20 de juliol tindrà lloc el concert Dissantes amb Sara Roy i els grups 31 FAM i Angangas que animarà la festa a partir de les versions d’èxits des dels anys 80 fins a l’actualitat. També al Parc Central s’hi farà la Revetlla de la Festa Major amb la música d’Hotel Cochambre, Mataró Rumba All Star, Las Pacas i la sessió final amb el DJ Badabronx. I el dia 28 de juliol s’hi faran els Requisits de Festa Major amb La Principal de la Bisbal. El dia 29 el Concert de Festa Major i l’Espetec Final amb les orquestres  Montgrins i La Kinky Band.

Els Capgrossos de Mataró, després del darrer assaig del dia 19, organitzen a la Plaça de Santa Anna, una sessió musical amb el DJ  David Oleart . També a la plaça de Santa Anna el dia 28 a partir de les 23 hi haurà concerts organitzats per l’entitat mataronina Marrinxa.

També hi haurà música en d’altres espais de la ciutat com el Pati de la Residència Sant Josep on hi actuarà la coral La Nota (21), l’Agrupació Musical del Maresme (25), el Cor Madrigalista i La gravetat de Coulomb (26). En aquest mateix espai també s’hi farà el tradicional concert de sardanes amb La Principal de la Bisbal (28). I el Pati de Les Esmandies tornarà a ser escenari d’un concert tranquil amb la cantant i compositora del Maresme Maria Lamata, que presentarà el seu últim àlbum (26).

L’actor mataroní Pep Plaza actuarà al teatre Monumental amb l’obra ‘El substitut. Com ser tu mateix i no morir en l’intent’ el diumenge 21 de juliol. També al Monumental s’hi presentarà ‘Broadway Santes’, (23) el primer musical participatiu de Mataró.


Programació familiar
L’Espai Familiar del Nou Parc Central tornarà a ser el lloc ideal per gaudir d’activitats en família. Del 25 al 29 de juliol hi haurà sessions de l’Empedrat de contes de les biblioteques de Mataró. També hi haurà diversos espais amb activitat contínua: jocs gegants, espai de dibuix i pintura, racó de contes de les biblioteques i, com a novetat d’enguany, el Circ dels sentits i Mamífera, punt de lactància col·lectiu.  

L’Espai familiar s’estrena com a escenari el dia 24 amb l’obra ‘Express’. També hi actuarà José Luis Redondo amb l’espectacle ‘¡¡¡Arriba!!!’, la companyia de Circ Eia oferirà el muntatge ‘Espera’ (25); l’Esbord presentarà ‘L’hereu Riera’, un muntatge que explora el diàleg entre la dansa tradicional i la contemporània i el pallasso Sabanni oferirà ‘Kaboom’ (26). En el muntatge ‘Sirenes’ es revisarà el mite d’Ulisses  i la companyia d’Alba Sarraute, premi Nacional de Cultura 2023, posarà en escena el muntatge ‘La Innombrable’ (27) . El diumenge 28 de juliol dues dones construiran una nova realitat en la seva jornada laboral en el muntatge ‘Ohlimpiadas’ i finalment el dilluns 29 serà el torn del muntatge Possê.

Com a novetat d’aquest any, l’Espai Familiar també es converteix en escenari de concerts al vespre: el dia 24 l’Orquestra de Mataró interpretarà la Simfonia del Nou Món, d’Antonín Dvorak, la Big Band Jazz Maresme & Laura Simó actuarà el diumenge 28 i La Banda de l’Agrupació Musical del Maresme juntament amb The Hanfris Quartet el dilluns 29.


Exposicions al M|A|C
Des del 5 de juliol i fins al 4 d’agost a La Presó, seu del Museu d’Art Contemporani de Mataró, s’hi exhibiran dues exposicions. La mostra ‘Les Santes 2023’, un recull de les fotografies fetes pel fotògraf Ferran Terra, l’encarregat l’any passat de copsar a través de la càmera la seva visió de la festa major.

També en aquestes mateixes dates La Presó serà seu d’una exposició que recollirà tot el procés participatiu i creatiu que s’ha realitzat per a la realització del mural cartell de Les Santes 2024, obra de l’artista per l’artista Mohamed L’Ghacham.

La programació s’anirà actualitzant al web www.lessantes.cat, en la qual a més a més s’inclourà informació i documentació sobre la festa.