Data de la publicació : 06.08.2024
La Festa Major ha finalitzat amb un bon regust. En aquesta edició s’han fet canvis de recorreguts, s’han consolidat els espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda, hi ha hagut actuacions reivindicant els valors de la comunitat LGTBTI+ i un nou punt de lactància en col·lectiu, entre d’altres. Pel que fa a la seguretat, la normalitat i la baixa incidència de fets delictius han estat la tònica dominant.
Finalitzades Les Santes 2024 toca fer balanç de com s’han desenvolupat. Han estat unes festes que s’han celebrat amb normalitat i sense incidents destacables. Els aforaments han estat molt similars a l’edició passada i s’han consolidat els espais accessibles com espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda i diversitat funcional que es van instal·lar per primer cop l’any passat, un treball vehiculat per l’Ajuntament i compartit amb les colles institucionals i les entitats de la Taula d’Accessibilitat. També s’han fet canvis de recorreguts de diferents actes per adaptar-los a les necessitats del moment i s’han creat nous espais a l’Espai Familiar, que cada vegada agafa més protagonisme.
Aforaments, canvis de recorreguts i novetats
Quant als aforaments han estat molt similars a edicions passades: Desvetllament bellugós quasi 17.000 persones; Festa a la platja més de 12.000; Castell de focs, 22.000; No n’hi ha prou! més de 6.000 i l’Espetec final, quasi 5.000, entre d’altres.
A la Revetlla de Festa Major al Parc Central del dia 26 va ser necessari tancar en alguns moments el recinte per seguretat al superar l’aforament de 10.000 persones i, per contra, el concert de després del Castell de focs, La petardada, va congregar menys gent que l’edició de l’any passat que van cantar The Tyets.
Pel que fa als recorreguts, va canviar el de la Gegantada, es va fer des de la plaça de Granollers a la plaça de Santa Anna passant pel carrer de Jaume Isern i d’Argentona, que va ser molt ben valorat per les colles i els veïns; el del Ball de Dracs va canviar tant el recorregut i com el final de l’acte per adaptar-se a l’aforament previst del darrer any; i l’Anada a la Residència Sant Josep es va modificar a petició de les persones grans adaptant tant l’horari com l’ordre de les intervencions de l’acte.
I el canvi de campanes també es va fer notar a la Barram i repicada: es va estrenar el conjunt de campanes després del procés de rehabilitació i el campanar.
L’Espai Familiar, com en els darrers anys, ha combinat companyies de quilòmetre 0 amb d’altres de la resta de l’Estat i en aquesta edició s’han estrenat tres nous espais actius: el circ dels sentits, la ruleta dels ODS i l’espai Mamífera, espai per alletar les criatures amb tranquil·litat. I a l’hora del conte de les biblioteques s’ha incorporat la traducció en llengua de signes.
La programació d’aquest any ha comptat amb dues actuacions musicals després del Castell de focs, Rocío Saiz i Festa Allioli Olé englobades en La petardada, que contenien un discurs a favor de la diversitat i la igualtat, reivindicant els valors de la comunitat LGTBTI+.
Xarxes socials, web i botiga
Les Santes d'enguany s'han viscut intensament a les xarxes socials. A més de Twitter i Instagram, s'ha estrenat la pàgina de Facebook oficial de Les Santes.
A Twitter s'han fet 285 publicacions que han aconseguit 592.000 impressions en total. El post més vist és el vídeo del Virolai en el No n'hi ha prou! que en aquests moments té 248.300 visualitzacions. A Instagram s'han fet 143 publicacions entre posts, reels i stories que han aconseguit 891.000 impressions. El post més vist també és el vídeo del Virolai en el No n'hi ha prou! que en aquests moments té 153.000 visualitzacions. A Facebook, pàgina incipient, s'han fet 66 publicacions que han aconseguit 11.191 impressions.
En total s'ha augmentat en 1.722 seguidors a les xarxes socials de Les Santes. A dia d'avui la comunitat té 21.936 seguidors als tres perfils.
Pel que fa al web de Les Santes, ha tingut 705.000 visites, 125.000 usuaris únics (111.000 el 2023) i el 85 % de les visites s’han fet des de dispositius mòbils. La màxima afluència de visites ha estat la nit del 25 al 26 de juliol amb115.000 visites (73.000 el 2023). La pàgina té 40.000 usuaris recurrents. Més de 2.000 visites han anat a l’àlbum fotogràfic completament actualitzat que mostrava la celebració dels actes al moment.
La Botiga de Les Santes, ubicada a la plaça de Santa Anna, ha atès presencialment a 5.200 persones, ha rebut 1.000 comandes en línia, i ha venut 5.700 samarretes, 2.500 gots a la botiga i 12.500 més a les barres, 600 calcomanies i 270 banderes de Mataró.
Dispositiu de seguretat
Es va preveure un ampli dispositiu especial de seguretat, en el qual la Policia Local es va coordinar amb Mossos d’Esquadra, membres de Protecció civil i seguretat privada. Es van establir controls d’accés en dies concrets: al Centre el 25 de juliol (Nit boja) i el 28 de juliol (No n’hi ha prou!); i al Front marítim el 25 de juliol. I del dia 25 al 29 de juliol es va fer vigilància aèria amb un dron per millorar la identificació d’incidències i adequar la resposta d’una forma immediata i més efectiva.
La constitució del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL), liderat per Protecció Civil, ha vetllat per la seguretat durant els actes més massius i amb pirotècnia com són les nits del 25 i 27 de juliol. També s’ha comptat amb un dispositiu sanitari per oferir assistència mèdica durant la celebració dels actes i s’han creat tres hospitals de campanya, situats a l’Escola Pia Santa Anna, al Centre Natació Mataró (aquests dos espais han conviscut amb els espais d’atenció lila) i Escola Cor de Maria.
Pel que fa a les assistències mèdiques, se n’han fet 278 mentre que el 2023 en van ser 303 i 13 evacuacions, bàsicament per intoxicacions etíl·liques i per lesions lleus, quan l’any passat se’n van fer 20.
Els espais d’atenció lila han fet 5 intervencions, 3 de les quals per situacions de violència sexista no desitjada. Es va detenir al presumpte autor d’una d’elles. Els espais d’atenció lila han ofert atenció psicològica especialitzada, millorant la coordinació i efectivitat amb els cossos de seguretat davant possibles agressions, i s’han convertit en un espai segur per atendre qualsevol problema que requereixi intervenció immediata.
Barres i dades de logística
Enguany les barres emblemàtiques (Juliana, Rom cremat i Xindriada) les han prestat les entitats de la ciutat. La resta de barres es van atorgar per concurrència competitiva a dos proveïdors diferents. Com a novetat es va oferir la venda anticipada de tiquets de consumició en línia però en la posada en funcionament del sistema i degut a la gran afluència de persones al Parc Central el dia 26 de juliol, l’aplicació va patir incidències tècniques que es van resoldre més tard.
A la Festa Major hi han participat més de 800 voluntaris, entre comparses institucionals i ciutadania, que s’ofereixen a realitzar diverses tasques imprescindibles pel bon funcionant dels actes.
Pel que fa a la pirotècnia s’han consumit 28.339 artificis. Els correfocs han acollit a vuit colles de foc de fora de la ciutat, quatre de la ciutat i una de gegants.
L’equip de neteja perquè la ciutat estigués neta cada dia després dels actes multitudinaris estava format per 60 persones, un 20 % més que la resta de l’any. Van recollir 20,9 tones de residus.
I ja comença el compte enrere per a Les Santes 2025!!!