L’Acadèmia del Cinema Català ret homenatge al Foment Mataroní i 12 cinemes centenaris més

noticia
Data de la publicació : 21.10.2020

El proper 27 d’octubre l’Acadèmia del Cinema Català concedirà unes plaques commemoratives a les 13 sales de cinema centenàries que hi ha a Catalunya, entre les quals es troba el Foment Mataroní. 

Compromesa amb la recuperació del patrimoni històric cinematogràfic, l’Acadèmia de Cinema Català continua ret homenatge a totes aquelles sales de cinema encara actives que van iniciar les seves projeccions fa més de 100 anys. A part de la sala del Carrer Nou, 11 de Mataró, també es distingirà el Centre Parroquial d’Argentona, el Cinema Bosque (Barcelona), la Sala Mozart (Calella), el Casal Camprodoní (Camprodon), el Cinema La Calàndria (El Masnou), el Cinema Mundial (La Bisbal d’Empordà), el Teatre Cinema Comtal (Ripoll), el Cinema Catalunya (Terrassa), els Cinemes Imperial (Sabadell), el Casino Prado (Sitges), El Retiro (Sitges) i el Cinema Catalunya (Ribes de Freser).

El 2 de febrer de 1897, el cinema va arribar per primera vegada a Mataró. Va ser al llavors conegut com Teatre Principal (i també al desaparegut Euterpe), que funcionava com a sala d’espectacles des de 1832. L’any 1910 es va convertir en la seu social de Foment Mataroní i va iniciar de manera oficial la seva activitat com a cinema. Exceptuant el  parèntesi de la Guerra Civil, va funcionar amb normalitat fins al 1967. Fou llavors quan, a causa del seu estat ruïnós, es va decidir tancar-lo i enderrocar-lo. En el mateix lloc se'n va aixecar un de nova planta, d’estructura funcional i moderna però conservant l’entrada porticada del carrer Nou, que va obrir portes el 1971. 

Va ser la primera sala del Maresme en incorporar el sistema de so Dolby Stereo els anys 80, millora que junt amb altres actualitzacions tècniques i de serveis, el va situar com a una opció d’oci pels habitants de Mataró, que encara avui poden gaudir-hi d’estrenes entre un i dos dies a la setmana. 

L’acte de reconeixement es farà el dimarts 27 d’octubre a Calella amb la presència d’Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia i Toni Vall, periodista i autor de la recerca i els textos del catàleg que s’ha fet per la commemoració, entre d’altes.