Data de la publicació : 10.07.2023
L’any 1983 va néixer un dels actes més emblemàtics de Les Santes. La Família Robafaves va decidir fer una sortida nocturna extraordinària de l’Ajuntament, a dos quarts de dotze de la nit un 25 de juliol. L’acte, el “Desvetllament bellugós” ràpidament es va consolidar i es va convertir en un dels més especials de la festa. Avui se celebra el 40è aniversari col·locant 15 rajoles commemoratives a La Riera, en l’espai on es desenvolupa l’acte.
L’alcalde, David Bote, la regidora adjunta de Cultura, Heidi Pérez, i portadors de la Família Robafaves han col·locat aquesta tarda una càpsula del temps en la primera de les rajoles commemoratives. La càpsula contenia la primera foto que es té constància de l’acte, de l’any 1984, i també una foto del Desvetllament bellugós de l’actualitat. També s’hi ha posat el cartell i el programa de la Festa Major d’enguany, un programa de Les Santes del 1983 on hi sortia per primera vegada el Desvetllament bellugós, la indumentària dels portadors de la Família Robafaves (espardenyes, faixa i escut de la colla), i un escrit de la colla dels gegants de Mataró sobre la història d’aquest acte.
Les rajoles commemoratives mesuren 60x40 cm, estan fetes de ferro i numerades de l’1 (davant de la porta de l’Ajuntament) fins al 15 (a la plaça de Santa Anna, just on la Família Robafaves fa fondo entre l’anada i la tornada del Desvetllament).
Així es fa palès de fins a quin punt aquest acte de Les Santes deixa marca en l’ADN dels mataronins i mataronines. Des d’ara, trobarem que el Desvetllament bellugós forma part permanent de La Riera, de la ciutat, sempre.
El desvetllament dels Gegants ha generat, amb música pròpia (El Bequetero de Gustavo Pascual Falcó), una coreografia col·lectiva creada espontàniament, ja que es recorre els dos-cents metres de La Riera, entre l’Ajuntament i la plaça de Santa Anna, amb els participants ajupint-se i comptant fins a 15, saltant i cridant, avançant i giravoltant amb la Família Robafaves. És l’únic moment que els Gegants no van acompanyats dels flabiols ni de la percussió. Al principi fou la Banda de Gaianes qui marcava el ritme musical de l’acte, actualment és la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme en solitari.