Data de la publicació : 09.09.2021
Del 23 al 26 de setembre de 2021 tindrà lloc la 3a edició del Panòptic Festival de Cinema de Mataró que per primer es farà a l’antiga Presó de Mataró. El festival consolida la seva relació la seva relació amb l’Ajuntament de Mataró a través del Centre d’Art Mataró Art Contemporani.
El Festival Panòptic vol generar reflexió, debat i coneixement entorn del moment de transformació radical que com a societat estem vivint i ho fa investigant a través de les arts visuals, el cinema i el pensament l’impacte de l’era digital i les noves tecnologies en la societat.
El Panòptic es trasllada l’antiga Presó de Mataró, espai històric de la ciutat i nova seu de Mataró Art Contemporani, que ha inspirat tant el nom com el tarannà del festival. Aquesta edició suposa doncs un primer testatge de l’espai, que serà seu principal del festival en les pròximes edicions i que s’inaugurarà de manera oficial el 2022.
En aquesta edició agafen molta presència les arts visuals amb una exposició coordinada per Daniel Moreno i tres artistes convidats: Marion Balac, Julia Varela i Pau Magrané, que es podrà veure a la Presó únicament durant els dies del festival.
Programació
Enguany el Festival projectarà 2 llargmetratges, Feels Good Man (Arthur Jones, 2020) i Inside The Red Brick Wall (Hong Kong Documentary Filmmakers, 2020). Entre tots dos films es genera un fil invisible que permet reflexionar sobre l’era digital, les noves tecnologies i el paper que aquestes tenen en la configuració de la societat globalitzada. A diferència de les dues primeres edicions, aquesta no ha inclòs convocatòria ni competició de curtmetratges, ja que aquesta es llençarà a l’octubre 2021 per a l’edició 2022, que s’avança al mes de juny i que ampliarà els dies de programació.
El festival posa també l’accent en el pensament amb dos debats que complementen els llargmetratges, tractant qüestions com ara la relació entre la cultura dels mems i les noves pràctiques polítiques o les noves formes de vigilància i contenció de la protesta en el context de l’era digital. Hi participaran veus d’expertes com Proyecto Una, Pol Andiñach (Cuellilargo) i Gemma Galdón, Enric Borràs i Carlos Díaz.
Per últim, en aquesta edició del Festival Panòptic agafen molta presència les arts visuals amb l’exposició La troballa d’un artefacte arqueològic renderitzat. El projecte coordinat per l’artista i comissari Daniel Moreno Roldán proposa un exercici de ficció especulativa a través de l’obra de tres artistes convidats: Marion Balac, Júlia Varela i Pau Magrané. Les peces i propostes que es tracten des del grup de treball s’entenen com petites troballes arqueològiques. Un món on les úniques xarxes de comunicació que es mantenen operatives són aquelles que funcionen de forma autònoma i no depenen d’infraestructures centralitzades. Una manera d'obrir el màxim de fils i debatre’ls entre nosaltres. L’exposició es podrà veure únicament durant els dies del festival i inclou també una performance inaugural a càrrec de l’artista Pau Magrané el dijous 23 i una visita guiada amb el comissari diumenge 26.
El Festival s’alia també amb les entitats locals incloent un vermut musical en col·laboració amb les Cases de la Música de Mataró. Aquesta proposta té lloc al Pati del Cafè Nou amb l’actuació del grup Pink Lemon Valley.
Consulteu tota la programació aquí.