Data de la publicació : 06.11.2023
Divendres 3 de novembre es va inaugurar a la Nau Gaudí “Rastres compartits”, una exposició que aplega obres dels fotògrafs Francesc Català-Roca i el mataroní Ramon Manent.
Enguany se celebra l’any Francesc Català–Roca, coincidint amb el centenari del naixement del fotògraf. Considerat una de les figures més rellevants de la fotografia documental del segle XX, el seu arxiu conté més de 200.000 negatius, un tresor com a observatori per a la història i la societat, un pou per a l’estudi del passat i la interpretació del present.
Mataró vol sumar-se a l’efemèride i ha organitzat a la Nau Gaudí una exposició que uneix la seva obra amb la del mataroní Ramon Manent. Els dos fotògrafs van recórrer l’Espanya de la segona meitat del segle XX, captant paisatges, persones i unes activitats que ja no existeixen.
Les imatges de Català-Roca i Ramon Manent retraten les ciutats i la seva gent, maneres de viure, penúries i il·lusions. Tot un compendi de la nostra història recent en imatges construïdes a través de la seva mirada, tot creant un contingut narratiu.
“Rastres compartits” es podrà visitar fins al 25 de febrer del 2024. Està comissariada per Núria Poch i conté 31 imatges de Català–Roca i 28 de Manent. Les fotos de Francesc Català Roca són totes en blanc i negre i provenen del Fons Fotogràfic F. Català-Roca-Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, excepte una que és de la col·lecció Bassat. Les imatges de Ramon Manent són en blanc i negre i algunes també en color i són de l’arxiu personal del fotògraf.
Francesc Català-Roca (Valls, 1922 – Barcelona, 1998)
Francesc Català-Roca és fill del fotògraf Pere Català i Pic. Als tretze anys entra a treballar al laboratori familiar i als catorze, al Comissariat de Propaganda (1936-1939) on veu les imatges que arriben del front, fetes pels millors fotògrafs del moment. Amb els anys dirà que el seu pare i el Comissariat van ser la seva veritable escola fotogràfica.
El 1950, obté el Premi Ciutat de Barcelona de Fotografia i el 1951 el torna a guanyar juntament amb el de Cinema. El 1959, rep l’encàrrec de la Dirección General de Turismo, de realitzar fotografies arreu d’Espanya.
El 1973 es trasllada a Mataró on viurà durant cinc anys. Decideix concentrar-se en la fotografia en color. Comença els viatges a Amèrica per encàrrec de l’editorial Blume.
El 1983 rep el Premio Nacional de Artes Plásticas del Ministerio de Cultura, que per primera vegada es dona a un fotògraf. El 1992 és Premi Nacional d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya i el 1993 l’Ajuntament de Barcelona li atorga la Medalla d’Or al Mèrit Artístic.
Ramon Manent (Mataró, 1948)
Ramon Manent és un fotògraf especialitzat en fotografia d'art: pintura, escultura i l'arquitectura catalana del Romànic, del Gòtic i, molt especialment, del Modernisme. El seu arxiu està format per més de 300.000 fotografies.
Les seves fotografies han il·lustrat més de cent publicacions centrades en el patrimoni cultural i natural català. S’ha especialitzat en l’obra de Gaudí col·laborant en diferents monografies. Manent també ha fotografiat la seva ciutat: “Mataró una ciutat” (Lunwerg, 1986); “Mataró sota teulada” (Lunwerg, 1994); “Iluro una ciutat per descobrir” (1999); “Mataró s. XXI” (Lunwerg, 2001) i “1000 anys de Santa Maria 1000 anys de Mataró” (Lunwerg, 2009).
Les seves fotografies s’han pogut veure en exposicions itinerants com les dedicades a Gaudí: “El palau dels artesans” (2016) o “Gaudí ahir i avui. Dues lectures: Joaquim Gomis i Ramon Manent” (2014) així com la dedicada a l’arquitecte mataroní “Puig i Cadafalch vist per Ramon Manent” (2018).
Ramon Manent també ha conreat la fotografia de reportatge antropològic, així com la vida quotidiana des de la segona meitat del s. XX fins a l’actualitat.
L'exposició
L’exposició “Rastres compartits” es pot visitar a la Nau Gaudí (carrer de la Cooperativa, 47) fins al 25 de febrer de 2024. L'horari d'obertura és de dimarts a divendres de 17 a 20 h, dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges d’11 a 14 h. Els festius 6 i 8 de desembre, la Nau Gaudí estarà oberta d’11 a 14 h.