Data de la publicació : 18.01.2023
L’exposició “Ràfols Casamada. Obres de la Col·lecció Bassat” que s’inaugura aquesta tarda, esdevé el primer acte de l’any Ràfols Casamada – Maria Girona que durant el 2023 omplirà diferents punts de Catalunya de reconeixements de l’obra del matrimoni d’artistes en el centenari del seu naixement.
La Nau Gaudí ha sigut avui el marc de la presentació de l’Any Ràfols Casamada - Maria Girona, on Bernat Puigdollers, el seu comissari, ha donat a conèixer la programació, i on s’ha inaugurat l’exposició més extensa d’enguany sobre l’artista, amb obres de la Col·lecció Bassat.
El matrimoni d’artistes hauria celebrat enguany el centenari del seu naixement a Barcelona. L’exposició a la Nau Gaudí, amb 44 obres, i la recentment inaugurada al Museu del Càntir d’Argentona, amb 13 obres més de la Col·lecció Bassat, donen el tret de sortida de l’Any Ràfols Casamada - Maria Girona.
Totes dues exposicions antològiques han sigut comissariades per la Núria Poch, directora del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró -format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat-, qui ha comissariat altres tres exposicions de l’artista des del 2008. La que s’inaugura avui a la Nau Gaudí de Mataró i que romandrà oberta fins al 24 de setembre permet conèixer totes les etapes artístiques del pintor, desplegades durant sis dècades de treball: des dels darrers anys de la dècada dels quaranta, fins a les últimes obres dels primers anys del nou mil·lenni.
Ràfols Casamada és l’artista més ben representat de la Col·lecció Bassat, amb més d’un centenar d’obres. La Col·lecció també inclou 90 obres de la Maria Girona, una quarantena de les quals se cediran per a l’exposició monogràfica que sobre ella s’inaugurarà al setembre a l’Espai Volart de la Fundació Vila Casas
L’exposició “Ràfols Casamada. Obres de la Col·lecció Bassat”
Albert Ràfols Casamada(Barcelona, 1923-2009), un dels artistes catalans més destacats de la segona meitat del segle XX. A través d’aquesta mostra i la que, pocs dies abans, s’ha inaugurat al Museu del Càntir d’Argentona, dona l’oportunitat de contemplar de primera mà una de les col·leccions més completes —en diversitat i en nombre— pel que fa a l’obra de l’artista.
L’exposició és un recorregut vital a la seva obra, com l’estada a París al costat de la seva futura esposa, la pintora Maria Girona, li permet descobrir en directe l’obra de Picasso i els Impressionistes, noves maneres d’entendre la pintura, o quan amb l’arribada dels corrents pop comença a incorporar elements reals i corporis en les seves creacions; i busca tonalitats de color més acusades.
Durant els darrers anys de la dictadura franquista dona pas a una pintura més reflexiva a la dècada dels setanta, quan arriba la maduresa plàstica: són anys d’experimentació i de descoberta i això es fa patent en la seva pintura.
L’Any Ràfols Casamada - Maria Girona
L’any 2023 commemora el primer centenari del naixement del matrimoni d’artistes Albert Ràfols Casamada (Barcelona, 1923-2009) i Maria Girona Benet (Barcelona, 1923-2015). Gràcies a la iniciativa de diverses entitats privades i familiars dels artistes s’han organitzat un bon nombre d’activitats amb la voluntat de difondre i reivindicar l’obra d’ambdós pintors sota el paraigua de l’Any Ràfols Casamada-Maria Girona, comissariat per l’historiador i crític d’art Bernat Puigdollers, Sotsdirector d’Art de la Fundació Vila Casas, que es fa càrrec de la coordinació de les activitats commemoratives.
Entre les entitats promotores, a més de la família dels pintors, s’hi troben implicades la Fundació Bassat i el Consorci de Museus de Mataró, la Fundació Vila Casas i la Fundació EINA. Tanmateix, també en prenen partit altres institucions estretament lligades a l’obra dels artistes com la Fundación Juan March, la Fundació Palau i Fabre de Caldes d’Estrac, la Fundació Perramon de Ventalló, la Biblioteca de Catalunya o la Fundació Ràfols Casamada/Maria Girona de Capellades.
Les activitats proposades pretenen tractar els principals vessants dels artistes: plàstica, literària i pedagògica, amb la intenció d’aportar noves mirades i difondre d’una manera global la seva obra intel·lectual. Així doncs, aquest any d’activitats té com a objectiu principal tornar a posar el nom de Ràfols Casamada i Maria Girona a la palestra i reivindicar-ne el seu llegat, no només pictòric, també cívic i intel·lectual.
La major part de les activitats estan previstes durant l’any 2023 però l’any vinent també acollirà importants iniciatives, algunes fora de Catalunya, com la de la Fundación Juan March a Palma de Mallorca, que itinerarà posteriorment al Museo de Arte Abstracto de Cuenca.