Joan Fontana i Tous i Noelia Nogueiro Braña guanyen el 14è Premi Helena Jubany de narració curta

noticia
Data de la publicació : 02.12.2021

El premi està dotat amb 3.000 euros i la publicació de l’obra, que es repartirà amb el diari Ara

El lliurament del 14è Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats s’ha realitzat el vespre del dijous 2 desembre a la sala d’actes de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró.

D’'entre les 46 obres que s’han presentat a la convocatória d’enguany, el Jurat ha premiat Helena, de Joan Fontana i Tous i de Noelia Nogueiro Braña, veïns del Vendrell. Els autors d’Helena juguen amb l’estructura circular del conte contemporani per encabir-hi, en clau d’humor i amb tocs d’ironia, escenes familiars d’un passat nostre i recent, tan estimat com silenciat. La narració s’endinsa així pels camins de la memoria històrica, alhora que fa un homenatge, gairebé arqueològic, a la llengua. Us sorpendrà com n’arriba a ser de viva i col·loquial i com els registres orals  s’adapten de meravella a les diferents situacions.                                                                                              
Joan Fontana i Tous (El Vendrell, 1977) es llicencià en Filologia Clàssica i, apassionat de mena pels refranys romànics i tot tipus de “romanços”, es doctorà en Filologia Romànica. Des de l’any 2004, exerceix de professor a la Facultat de Filologia (en el marc del Grau de Llengües i Literatures Romàniques) de l’alma mater on cursà estudis, la Universitat de Barcelona. Com a membre de la Societat Romanesocatalana Ramon Llull, ha traduït al català autors romanesos com ara Mircea Eliade o Emil Cioran, i, com a escriptor, ha guanyat diversos certàmens literaris en les modalitats de poesia i conte curt; en destaquen els poemaris Tanagra (Premi Octavio Paz 2007) i Rèmora (Premi Joan Duch per a joves escriptors 2004). 

Noelia Nogueiro Braña (Gijón, 1978) és diplomada en Empresarials, en l’especialitat de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, per la Universitat d’Oviedo. Especialitzada també en la creació d’empreses, ha col·laborat com a assessora en diversos projectes d’emprenedoria que han resultat premiats. Des de fa uns quants anys, exerceix de comptable a GrupMicros. D’arrels gallegues, i asturiana de naixement, arriba a Catalunya el 2005 i resideix al Vendrell des de 2007. Combina la seva afició a la literatura, a la cuina i a la música amb la passió per viatjar.

El jurat ha estat format per Elvira Carrió, inspectora d’Educació, Esteve Guardiola, llibreter de Buc de Llibres i narrador oral, Núria Ribas, directora de la biblioteca de Sentmenat, Roser Trilla, professora que ha estat de llengua i literatura de l’IB Alexandre Satorras, Llorenç Soldevila, professor que ha estat de la Universitat de Vic, Manuel Roig, músic i guanyador del 13è  Premi Helena Jubany, M. Àngela Serra, en representació de les biblioteques de Mataró i Joan Jubany i Itxart, com a secretari amb veu però sense vot.

L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, l’Ajuntament de Mataró, el diari Ara i la Universitat Oberta de Catalunya convoquen cada any aquest premi amb la finalitat de mantenir viu el record d’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres des de tots els angles, i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral. La Universitat Oberta de Catalunya i l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente emprenen la publicació de les veus de l’obra literària d’Helena Jubany, a través d’un Podcast que serà publicat al Web de la Universitat.

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme. Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat, i alhora que ampliava la seva formació amb els estudis de Biblioteconomia i Documentació a la UOC. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives. Malauradament l’any 2001 va ser assassinada. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir la seva passió pels llibres i la literatura.