Data de la publicació : 14.06.2022
El setembre del 2018 començaven les obres de rehabilitació del Cafè Nou, un immoble construït l’any 1935 i catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), gràcies al cofinançament amb el Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Diputació de Barcelona. Els dies 18 i 19 de juny obrirà les portes a la ciutadania amb visites teatralitzades, portes obertes i un concert per mostrar aquest nou equipament que vol esdevenir un nucli turístic-cultural-social. El regidor de Cultura, Xesco Gomar, i la regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno, han presentat l'espai a la premsa.
El dissabte 18 de juny s’oferiran visites teatralitzades i musicades de 10 a 14 h i de 17 a 18 h, amb la participació de l’Aula de Teatre i l’Escola Municipal de Música de Mataró, coordinats pels professors Oriol Colomer i Paula Giberga. Per aquestes visites cal inscripció prèvia al web culturamataro.cat.
A les 19 h es faran els parlaments institucionals i a les 19.15 h la primera jornada s’acabarà amb un concert a càrrec de la cantant Yadira Ferrer, amb l’acompanyament de la Big Band de i l’Escola Municipal de Música de Mataró.
L’endemà, el 19 de juny, serà una jornada de portes obertes sense inscripció prèvia, de 10 a 14 h i de 17 a 19 h.
Els tres espais del Cafè Nou
A la planta baixa, hi ha l'Oficina de Turisme, un bar-restaurant i una sala polivalent amb un aforament de 70 persones. Es preveu que aquesta sala aculli els volums de la biblioteca especialitzada en el cooperativisme, de la Unió de Cooperadors de Mataró.
La nova Oficina de Turisme combinarà l’atenció presencial amb l’atenció tecnològica interactiva, amb la incorporació de pantalles multimèdia per descobrir els atractius turístics de Mataró. Amb aquest nou concepte d’oficina accessible, el visitant podrà informar-se de forma autònoma de l’oferta turística de la ciutat. Podran obtenir informació útil per a la seva visita, imatges i vídeos i fer-se una proposta d’itinerari o ruta personalitzada, que es podrà descarregar mitjançant un codi QR. L’oficina també comptarà amb un assistent virtual que oferirà informació turística en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.
També a la planta baixa, hi haurà el bar del cafè Nou, gestionat per LaFundació el Maresme, que va signar un acord de col·laboració amb Clack Audiovisual SCCL. La concessió permet fomentar la inclusió laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i especials dificultats d’inserció labora i oferirà accions de promoció de productes gastronòmics i enològics del territori, i activitats culturals.
Al primer pis hi ha un teatre amb un aforament de 102 persones assegudes i 198 persones en actes a peu dret. Els col·lectius, artistes i entitats sense afany de lucre podran fer ús de l’espai per dur-hi a terme els seus processos d’assaig i exhibició.
El Cafè Nou acollirà propostes amateurs o bé de caràcter formatiu, com les derivades de l’Aula de Teatre, de l’Escola de Música, dels batxillerats escènics i artístics, projectes comunitaris i escoles de dansa, entre d’altres.
El nou espai vol impulsar les trajectòries i les creacions amateurs de Mataró, oferir un espai d’exhibició per a les propostes de caràcter formatiu de la ciutat i donar visibilitat al teixit de col·lectius, artistes i entitats sense afany de lucre dedicats a les arts en viu de la ciutat.
Des de fa uns anys, Mataró aposta fermament pel suport a la creació artística i, fins ara, aquest s’ha materialitzat en dos espais: Can Gassol Centre de Creació d’Arts Escèniques de Mataró i l’aula de Teatre. Durant l’any 2021 la ciutat va acollir 18 projectes de creació de nous espectacles.
Les obres
El projecte del Cafè Nou està cofinançat pel Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya 2014-2020 i per la Xarxa de Governs Locals 2016-2019 de la Diputació de Barcelona i les obres i l’equipament tècnic ha tingut un cost total de 2.440.117,76€.
La rehabilitació de l’edifici permet potenciar l’eix de La Riera i disposar d’un potent nucli d’equipaments culturals: La Presó, el Pati del Cafè Nou, el mateix Cafè Nou, la Sala Cabanyes, el Teatre Monumental, l’Aula de Teatre i l’Ateneu de la Fundació Iluro.
Història de l’edifici
El Cafè Nou va ser un encàrrec de la Unió de Cooperadors de Mataró fet l’any 1934 a l’arquitecte mataroní Miquel Brullet i Monmany (Mataró, 1904-1988). És un dels pocs exemples d’arquitectura racionalista amb influències art déco que es conserven a la ciutat de Mataró.
A la planta baixa hi havia un gran bar-cafè i, al primer pis, el teatre de la Unió de Cooperadors. A la part superior del volum d’accés s’hi pot observar un relleu escultòric de Salvador Martorell i Oller (la Canonja, 1895-Tarragona, 1968).
Durant la dictadura franquista va ser cedit a la Mútua l’Aliança, per després canviar de titularitat fins a esdevenir propietat del Patronat Sagrada Família - Centre Catòlic. Tot i els canvis de titularitat, la UCM no deixà de reivindicar la propietat de l’espai i va continuar desenvolupant-hi la seva activitat fins a l’any 2008, reunint part de la producció cultural de la ciuta
L’any 2015 va passar a propietat municipal després d’un acord entre el Patronat Sagrada Família, el Centre Catòlic i la Unió de Cooperadors. A partir del 2018 es van iniciar les obres del projecte de reforma integral.