Data de la publicació : 26.01.2024
Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró inaugura “Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic. 1910-2020”. L’exposició està comissariada per Marika Vila, on es proposa un recorregut que posa en evidència com el patriarcat ha sotmès les dones a rols de gènere i ha abusat del seu cos com a reclam comercial.
La mostra, organitzada per la Diputació de Barcelona i el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, fa la seva itinerància per diversos museus de la Xarxa de Museus Locals, com és el cas del Museu de Mataró.
A partir d’una quarantena d’autores, l’exposició “Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic. 1910-2022” explora la representació del cos femení des de principis del segle XX fins l’actualitat. El contingut de l’exposició és fruit de l’expertesa de la seva comissària, Marika Vila - il·lustradora, historietista i experta en representació d’identitats de gènere -, en l’estudi de la dona com a objecte i subjecte del còmic aplicant la perspectiva de gènere.
El trajecte, de més de cent anys d’il·lustració i còmic a Catalunya, ressegueix el discurs de les dones en cada època, dins dels espais que els han estat permesos. Des de la tímida presència republicana fins al silenci que imposa la Dictadura, passant per les transgressions de les avantguardes de finals del segle XX fins arribar a la implantació dels models del nou mil·lenni i les noves subjectivitats: fluides, múltiples i diverses.
S’estructura en cinc àmbits en què el cos femení és representat en funció del context i els canvis socials de cada època. Des del noucentisme fins a l’entrada del nou mil·lenni, il·lustren aquest recorregut cronològic dibuixos originals de Lola Anglada, Laura Albéniz, Maria Pascual, Pili Blasco, Rosa Galceran, Carme Barberà, Purita Campos, Pepita Pardell, Núria Pompeia, Montse Clavé, EIsa Plaza, Isa Feu i la curadora de la mostra, Marika Vila, Mariel Soria, Laura Pérez Vernetti, Marta Guerrero, Ana Miralles, Raquel Gu, Antonia Santolaya, Luci Gutiérrez, Olga Carmona, Lola Lorente i Ana Penyas.
Cada àmbit es complementa amb documentació del període que representa. Un sisè espai està dedicat a l’art digital i reuneix la mirada plural de les autores emergents i “clàssiques” vers un cos femení sempre en construcció.
En aquest darrer àmbit, es projecten en format videogràfic obres de les autores Bárbara Alca, Clara Tanit, Flavita Banana, Carla Berrocal, Marta Cartu, Rosa Codina, Cristina Durán, Genie Espinosa, Ana Galvañ, Luci Gutiérrez, Nadia Hafid, Maria Llovet, Andrea Lucio, Susanna Martin Segarra, Laura Pérez Granel, Miriampersand, Sonia Pulido, Raquel Riba Rossy, Ana Belén Rivero, Sara Soler i Sandra Uve.
El recorregut descobreix el discurs de les dones quan recuperen la seva veu: de l’objecte de l’estereotip patriarcal a l’alliberament de les noves subjectivitats fluides, múltiples i diverses.
Activitats complementàries
L’exposició es podrà visitar fins al 31 de març i ofereix diferents activitats complementàries.
Dissabte 10 de febrer hi haurà una visita dinamitzada a l’exposició i l’endemà, diumenge 11, s’ha programat l’activitat familiar “Còmic i feminisme. Desdibuixem els estereotips!”. Coincidint amb el Dia de la dona treballadora el cap de setmana del 8, 9 i 10 de març hi haurà una programació especial: divendres, presentació del catàleg a cura de la comissària Marika Vila; dissabte, la il·lustradora i autora de còmic, Raquel Gu oferirà un taller de còmic “Dibuixades i diverses. Taller d’introducció al còmic”; i diumenge, es farà una altra visita dinamitzada a l’exposició.
També s’ofereixen visites concertades per a grups i escoles.
“Cossos que parlen” és una exposició inclusiva que incorpora l’experiència sensorial per millorar la percepció a través dels sentits i que posa els continguts a l’abast dels visitants amb dificultats d’accessibilitat. La comunitat amb ceguesa o dificultat visual, disposa de reproduccions en relleu d’algunes obres i la seva descripció, amb macrocaràcter i escriptura Braille. Per a la comunitat sorda es presenten codis QR on es poden visionar tots els continguts de la mostra en llengua de signes i subtitulat.