Data de la publicació : 16.06.2023
Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró serà la primera sala d’exposicions que commemora el vintè aniversari del projecte Fashion Art. Amb la col·laboració del Fashion Art Institute, es presenta una mostra que explica la filosofia i la rellevància d’aquest projecte que s’ha fet internacional i que s’ha convertit en un compromís amb l’art, la moda, els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i l’acció social, de la mà del seu artífex: el dissenyador de moda Manuel Fernández.
El projecte Fashion Art neix l’any 1998, després d’una desfilada del dissenyador de moda Manuel Fernández al Círculo de Bellas Artes de Madrid. El darrer vestit de núvia no satisfeia del tot el gust del dissenyador, i en la recerca per millorar-lo se li va ocórrer demanar a l’artista Juanjo Castillo que el pintés per fer un gir de 180 graus. El resultat va fer que a partir d’aquest moment Manuel Fernández treballés per a reunir 50 reconeguts artistes plàstics per tal que intervinguessin en els seus dissenys. El 2003 l’exposició dels 50 vestits va ser acollida al Museu Nacional de Bellas Artes de Buenos Aires, amb un èxit rotund: sis mesos d’exposició i 300.000 visitants.
Fashion Art ha realitzat durant aquests vint anys més d’una trentena d’exposicions en museus de tot el món, amb més de tres milions de visitants. Destaquen l’exposició FashionArt EU, que va rebre 400.000 visitants en el Parlament Europeu, i la darrera mostra en el Bahia Palace de Marrakech, amb 350.000 visitants.
La filosofia que s’amaga darrere el projecte Fashion Art és la recerca d’un espai d’interacció entre l’Art i la Moda, en el qual els vestits esdevenen suport escènic i material per al treball dels artistes.
Per a l’exposició “Fashion Art. 20è Aniversari” a Mataró, Manuel Fernández ha fet una selecció de 29 vestits de la seva col·lecció, en 28 dels quals han intervingut artistes de rellevància nacional i internacional. El 29è és un vestit-llenç, totalment blanc, que el dissenyador ha decidit posar a disposició d’una artista mataronina, per tal que faci la seva creació. Es tracta d’un vestit de núvia, amb què Manuel Fernández fa una picada d’ullet al primer vestit pintat, amb el qual va començar el seu projecte fa vint anys.
L’artista escollida per fer aquest projecte de co-creació a Mataró és la ceramista Mia Llauder, que, amb aquest motiu, excepcionalment, treballarà a Can Marfà, convertint un petit espai de l’exposició en atelier d’artista.
Durant els dissabtes 1, 15 i 22 de juliol, el públic visitant podrà contemplar en directe el procés de co-creació del vestit nupcial.
Els artistes que participen artistes en aquesta mostra: Anuca Aisa, Grimanesa Amorós, Chillida Belzunce, Rafael Canogar, Guillermo Cárdenas, Juanjo Castillo, José Manuel Ciria, Pilar Copete, Pepe Dámaso, Ana Isabel Díez, Facundo Fierro, Mar García Ranero, Luis Gordillo, Agustín Ibarrola, Anna Jonsson, Abraham La Calle, Jaume De Laiguana, Mia Llauder, Ouka Leele, Irene López de León, Pedro Paricio, Jorge Perugorria, Ro.Ro, Matías Sánchez, Rolo De Sedas, Cacheila Soto, Eduardo Úrculo, Marta Vega i Lucy Yegros.
El Museu de Mataró prepara activitats familiars, tallers i una jornada de reflexió i debat sobre els objectius de desenvolupament sostenible i la moda. Dissabte 17 de juny, a les 12 h Manuel Fernandez farà una visita guiada a l’exposició, oferint així l’oportunitat de conèixer de primera mà la filosofia que s’amaga darrere el projecte Fashion Art, i el perquè de la selecció de vestits que presenta a Mataró.
Manuel Fernández i el Fashion Art Institute
Manuel Fernández López (Barcelona, 1962) va estudiar Disseny de moda i Patronatge industrial a Barcelona i Madrid. Fa més de 40 anys que treballa en el món de la moda i ha desfilat en les passarel·les nacionals més importants. La seva trajectòria professional va començar a Barcelona l’any 1985, amb la creació d’una marca pròpia amb col·leccions d’home i dona i la participació en la Passarel·la Gaudí. L’any 1992 es traslladà a Madrid per crear una empresa de vestuari per a cinema, televisió i teatre, i l’any 2000 es va convertir en el primer dissenyador espanyol que va participar, amb nom propi, en la New York Fashion Week.
Al llarg de la seva carrera ha rebut destacats premis i reconeixements, però, des de l’any 1998, el seu treball més rupturista ha estat la materialització del projecte Fashion Art i la creació del Fashion Art Institute.
Fashion Art Institute. Aquest institut té com a missió promoure la interacció entre les disciplines artístiques, connectar idees i realitzar treballs conjunts per aconseguir que els llenguatges de l’art i la moda s’articulin amb un objectiu social: facilitar la integració cultural, social i educativa, i contribuir en la difusió de l’art i el disseny de moda sostenible. Al llarg de 20 anys s’ha promogut el treball i l’educació inclusiva, reutilitzant i reciclant teles i materials de segona mà per als seus dissenys, oferint oportunitats d’aprenentatge, fent participar en els seus projectes els col·lectius més vulnerables, i contribuint a demostrar que són possibles altres formes de consum de la moda.