El Museu de Mataró celebra el centenari del naixement de Jordi Arenas recordant la seva extensa trajectòria artística

noticia
Data de la publicació : 24.07.2020

Jordi Arenas va néixer l’any 1920. Cent anys més tard, el Museu de Mataró ofereix una retrospectiva a la seva vida i obra extensa a través d’una triple exposició agrupada sota el nom de “Mirades polièdriques”. Des del 24 de juliol i fins a finals de febrer de l’any 2021, a Ca l’Arenas es podrà copsar la seva faceta de dibuixant, pintor, escultor, músic, arqueòleg i activista cultural. El regidor de Cultura, Xesco Gomar, i artistes i membres de l’Associació Amics de Ca l’Arenas, han presentat aquest matí l’exposició a la premsa.

“Mirades polièdriques” presenta les múltiples orientacions i interessos del treball artístic de Jordi Arenas (1920-1998), per poder conèixer el personatge en tota la seva complexitat. El Museu de Mataró ha comptat amb la col·laboració dels alumnes que Jordi Arenas va destacar, demanant-los que triïn una obra del mestre i que la relacionin amb una de seva, per poder establir vincles emocionals i de referències plàstiques. 

 Aquesta nova revisió de la seva trajectòria és el fil conductor dels recorreguts que s’ha organitzat als diferents espais de la casa: la mirada polièdrica de Jordi Arenas com a docent, amb la tria i aportació d’obres dels alumnes; la mirada com a artista, per descobrir les tècniques i temàtiques que tractava quan componia paisatge, retrat o obra religiosa; la mirada com a músic, com a arqueòleg i com a ciutadà que va llegar la casa i la seva obra al municipi per esdevenir el centre d’art del Museu de Mataró des de l’any 2006.

Els artistes i exalumnes que han participat en la selecció d'obra de Jordi Arenas i han aportat obra seva per formar part de “Mirades polièdriques” són: Francisco Cabanillas, Mariano Cabellos, Marta Canals, Josep M. Codina, Rafael Codina, Marga Cruz, Carme Garolera, Trini Gómez, Diego Guirao, Anna de Jaime, Eduard López, Antoni Luis, Margarida March, Imma Merino, Josep Mora, Josep Munné, Joan Oltra, Artur Palomer (Pal), Perecoll, Jordi Prat, Pepi Roig, Tomàs Safont-Tria, Oscar Sanchís, Joan Solà i Roser Vinardell.

Jordi Arenas va llegar a l’Ajuntament de la ciutat, i amb destinació al Museu de Mataró, l’immoble que va ser el seu domicili i el fons d’art de la seva propietat (obra seva, del seu germà Jaume i d’altres artistes). La recepció oficial del llegat, integrat per milers d’obres d’art i altres objectes de natura diversa, va ser aprovat pel Ple Municipal i formalitzat amb els marmessors de l’herència el 7 de febrer de 2003, després d’haver inventariat i valorat tot el fons. A finals d’aquell any es va presentar a les Sales d’exposicions de Can Palauet, del Museu Arxiu de Santa Maria i de Can Serra, Museu de Mataró, la mostra antològica «Jordi Arenas i Clavell, Mataró 1920-1998», en la qual es va exposar una selecció de les obres del llegat. El procés va culminar l’1 de juliol de 2006 amb la inauguració de Ca l’Arenas com a Centre d’Art del Museu de Mataró.

La mostra inclourà canvis d’obra a Galeria i Sala 2 amb:  “Paisatge” del 24 de juliol al 20 de setembre; “Retrat i figura” del 25 de setembre al 22 de novembre i “Obra religiosa” del 27 de novembre al 28 de febrer de 2021.

Aquesta exposició, que s’havia d’obrir el 8 de maig, era el tret de sortida de la celebració de l’aniversari. A iniciativa de l’Associació d’Amics de Ca l’Arenas  i amb l’adhesió i participació d’un conjunt d’entitats de la ciutat, es preveia un ampli programa d’actes i activitats, que caldrà reprogramar i/o revisar, per poder-ho fer a la tardor i durant el primer trimestre de l’any 2021 .   Xerrades, concerts, exposicions, visites guiades a les esglésies de la ciutat per re-descobrir l’obra de Jordi Arenas, un concert del Cor Madrigalista al pati de la casa, entre moltes altres.

Les entitats són: Agrupació Científico-Excursionista, Associació d’Amics de la Ciutat de Mataró, Associació d’Amics de Josep Puig i Cadafalch, Associació de Pessebristes , Associació Sant Lluc per l’Art, Aules sènior, Basílica de Santa Maria, Càritas Interparroquial de Mataró, Centre d’Estudis d’Arqueologia i Història de Mataró, Club d’Opinió Jaume Llavina, Cor Madrigalista, Escolapis de Santa Anna, Foment Mataroní, Fundació Iluro, Grup d’Història del Casal, Mataró Audiovisual (programa Creure Avui), Museu Arxiu de Santa Maria i Parròquia de Sant Josep. 

Durant l’estiu, i en el marc de l’exposició, els dissabtes 8 i 29 d’agost i 12 de setembre, a les 18 h, hi haurà visites comentades a l’exposició, i els diumenges 30 d’agost i 13 de setembre, activitat familiar a les 12 del migdia. Cal inscripció prèvia a [email protected] o al telèfon 937 312 930.