Data de la publicació : 18.11.2020
L’organització del Festival Nosaltres, la productora Clack i l’Ajuntament de Mataró, fan una valoració positiva de la primera edició que es va celebrar del 9 de juliol al 27 d’agost.
Després d’uns mesos del dur confinament el Festival Nosaltres naixia amb la voluntat de liderar la retrobada cultural al Maresme i ho feia amb tres lemes: comunitat, renaixement i resistència.
Clack i l’Ajuntament de Mataró, amb el suport d’Òmnium Maresme i Coop Maresme, van oferir durant vuit setmanes consecutives un total de 14 activitats culturals de petit format i de KM0, al Pati de Can Marchal i als Jardins de l’Escorxador, amb un total de 870 espectadors. L’objectiu de la iniciativa era, després dels mesos solitud i individualisme als quals havia abocat el confinament provocat per la pandèmia, avantposar la visió col·lectiva de la cultura mitjançant la primera persona del plural.
La programació, que ha combinat la música, el teatre, la poesia i fins i tot va comptar amb una tertúlia amb escriptors i periodistes per parlar de la situació actual que viu la cultura, ha volgut posar en valor artistes de Mataró amb projecció a l’exterior com Ivó Oller, Clara de Ramon, Xevi Ribas i Cine Núria, entre d’altres, al costat de noms consagrats com la Suu. L’organització vol destacar la paritat de la programació amb la participació de 16 dones i 18 homes.
Un festival amb els comptes clars i que donarà el “Fons solidari Nosaltres”
Amb la voluntat de rendir comptes, el Nosaltres publica també els seus números definitius, i especifica els percentatges d’ingressos i despeses al detall. El balanç s’ha quadrat amb uns ingressos totals de 14.845,66 euros i unes despeses idèntiques. La principal partida d’ingressos ha sigut les entrades (44,4%). El Nosaltres ha comptat amb una aportació civicoprivada del 73,1%. Les despeses han anat principalment als artistes participants (22,99%). El Fons de Solidaritat Nosaltres, amb un import de 177,25 euros, es destinarà a dues entitats que combaten els efectes socials entre els ciutadans i ciutadanes més afectats per la crisi; la Plataforma d’Afectats per la Crisi i el Capitalisme de Mataró i Càritas Mataró.
Veure gràfic adjunt.
Un festival participatiu
El festival ha apostat per obrir cadascuna de les seves vuit vesprades amb un testimoni anònim d'una experiència personal vinculada al Covid-19, des d'una pacient mataronina que ho va passar molt malament pel virus i es va recuperar, fins un voluntari que va recórrer tota la ciutat amb una furgoneta portant menjar a famílies vulnerables i necessitades en temps de pandèmia. Precisament l’esperit cooperatiu és el que ha marcat el Nosaltres amb la participació d’una vintena d’entitats i cooperatives culturals que han participat en la producció, programació o comunicació del festival.
Dades destacades
- Més d’una trentena d’artistes de música, poesia, circ i teatre programats
- Gairebé un miler d’espectadors
- 58 persones assistents de mitjana a cada activitat cultural
- 6 espectacles de dones, 6 d'homes i 7 de mixtes
- Artistes locals programats: 58,62%. Artistes de fora Mataró: 41,38%
- Finançament cívicoprivat del festival en un 73,1%
- 177,25 euros destinats al Fons de Solidaritat Nosaltres