Data de la publicació : 23.11.2023
Dissabte 25 a les 12 h a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró s’inaugura “Menús de guerra” i “ElFarcell de la Postguerra”, produïdes pel Museu d’Història de Catalunya per a la Xarxa de Museus d'Història i Monuments, a la que pertany el Museu de Mataró.
Les exposicions traslladen al visitant a moments històrics del passat segle XX que han tingut una importància cabdal en la tradició i cultura alimentàries a Catalunya. “Menús de guerra” i “ El farcell de la Postguerra”, que s’exhibeixen per primera vegada de manera conjunta a Mataró, han estat creades amb una idea de continuïtat cronològica pel mateix equip de disseny i comissariat, per endinsar-se en alguns d’aquests moments històrics, en que l’alimentació de la població ha estat un assumpte de vital importància i preocupació.
La mostra inicia el seu recorregut (Menús de guerra) posant el focus en la Segona República. Perquè com en tants d’altres ordres de la societat i la cultura, la primera meitat dels anys trenta a Catalunya va significar, també per la cuina i l’alimentació, un instant de gran creativitat i d’una forta voluntat d’oferir una mirada nova i modernitzadora. Però tota aquesta història d’innovació i modernitat va quedar estroncada per l’alçament militar, la guerra civil i la posterior dictadura.
La segona part de l’exposició (El farcell de la postguerra) vol retre homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país, i se centra a explicar com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil fins a la fi de l’autarquia, cap a l’any 1951.
L’exposició parla de l’estraperlo, el comerç il·legal que abastava de productes el mercat negre. De les cartilles de racionament, l’Auxili social, el problema de la salut, de l’economia domèstica en èpoques d´escassetat d´aliments o els receptaris de subsistència, basats en la cuina d’aprofitament.
A Can Marfà s’hi podrà veure diferents escenografies, objectes i cartells originals, i dues filmacions procedents de la Filmoteca de Catalunya, una d’elles filmada a Mataró durant els anys 1940. Durant el recorregut, el visitant trobarà un receptari tradicional i de supervivència, i un àmbit final amb un photocall gastronòmic de meitat de segle.
Recentment, la ciutat de Mataró ha aprovat la seva Carta Alimentària amb el compromís d’impulsar accions que permetin avançar cap a un sistema d’alimentació més just, sostenible i saludable, basat en criteris socials, ecològics i de proximitat. Sens dubte, la cuina de subsistència i de reaprofitament que hom va viure a casa nostra durant la guerra i la postguerra, han estat i són una font d’inspiració, per avançar cap un sistema d’alimentació més sostenible i saludable.
En l’acte d’inauguració, el comissari Sergi Freixes oferirà una visita guiada a les exposicions.