Patrimoni arqueològic


Mataró, com moltes altres ciutats europees, és el resultat d’un procés històric de superposició d’assentaments i de nuclis urbans anteriors. El conjunt d’aquestes restes conformen el patrimoni arqueològic de la nostra ciutat, el qual ens singularitza com a col·lectiu, ens dota de personalitat i ens proporciona un actiu cultural de primer ordre. En el terme municipal hi ha dos jaciments declarats béns culturals d’interès nacional, nou jaciments declarats béns culturals d’interès local i prop d’una quarantena de zones d’expectativa arqueològica.

En les darreres dècades hi ha hagut una intensa activitat arqueològica, especialment generada per la transformació urbanística de la ciutat. L’anomenada arqueologia urbana és una varietat de la disciplina d’arqueologia que s’ha especialitzat a intervenir en els nuclis urbans per tal de procurar obtenir de forma exhaustiva dades de totes les restes de diferents èpoques que conformen el registre arqueològic. A Mataró, el jaciment arqueològic urbà més important és el de la ciutat romana d’Iluro, el qual està situat en el subsol del centre històric de la ciutat.

Al Museu de Mataró trobareu l’exposició permanent Iluro ciutat romana, al primer pis, on hi ha una mostra del ric patrimoni romà de la ciutat. Hi ha una visita guiada cada primer dissabte de mes a les 18 h i una activitat familiar cada primer dissabte de mes a les 12 h.

També podeu visitar la vil·la romana de Torre Llauder cada dissabte a les 12 h (del 15 de juny al 15 de setembre, a les 18 h). En podeu fer un tastet en aquesta visita virtual.

Al Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural, ubicat a l’antiga masia de Can Boet, es desenvolupen activitats de recerca, documentació i difusió del patrimoni arqueològic. Compta amb una biblioteca amb més de 360 revistes especialitzades i prop de 2.900 estudis monogràfics de prehistòria i història. Entre la informació que ofereix destaquen els articles i monografies d’arqueologia i historia local.

CATÀLEG DE LES BIBLIOTEQUES DE PATRIMONI ARQUEOLÒGIC I NATURAL

Per sol·licitar cerques avançades o visitar la biblioteca de patrimoni arqueològic: de dilluns a divendres de 8 a 14 h. Cal que concerteu cita prèvia a l'adreça electrònica [email protected]

I a més a més...

Publicació

Vídeo de Torre Llauder