Can Marfà. Museu de Mataró / Passatge de Can Marfà, 1
Del 25 de novembre de 2023 al 18 de febrer de 2024
Dijous i divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges d'11 a 14 h. Festius tancat excepte 6 i 8 de desembre
Can Marfà-Museu de Mataró acull dues exposicions centrades en la història de la cuina i l’alimentació de la població catalana durant la primera meitat del segle XX
Les exposicions Menús de guerra i El farcell de la postguerra ens traslladen a moments històrics del passat segle XX que han tingut una importància cabdal en la tradició i cultura alimentàries a Catalunya.
La primera part del recorregut (Menús de guerra) comença amb un moment brillant, la Segona República. Perquè com en tants d’altres ordres de la societat i la cultura, la primera meitat dels anys trenta a casa nostra va significar, també per la cuina, un instant de gran creativitat i d’una forta voluntat d’oferir una mirada nova i modernitzada a la gastronomia. Però tota aquesta història d’innovació i modernitat va quedar estroncada per l’alçament militar, la guerra civil i la posterior dictadura. El trasbals i les conseqüències van ser terribles, i l'alimentació de la població es va convertir en un tema de vital importància.
La segona part de l'exposició (El farcell de la postguerra) vol retre homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país, i se centra a explicar com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil fins a la fi de l'autarquia, cap a l'any 1951. Els tres anys de guerra havien deixat una economia totalment desorganitzada; però, una vegada acabada la guerra, començava un període de recuperació, en el qual la gana aguditzà l'enginy: l'estraperlo, el mercat negre, i les cartilles de racionament convivien amb l’Auxili Social, una nova economia domèstica, i els receptaris de subsistència, basats en la cuina d’aprofitament.
Les exposicions, concebudes com un projecte de recerca sobre la història de l'alimentació a Catalunya durant la primera meitat del segle XX, han estat produïdes pel Museu d'Història de Catalunya per a la Xarxa de Museus d'Història i Monuments, a la qual pertany el Museu de Mataró. Mostren diferents escenografies, objectes i cartells originals, i dues filmacions procedents de la Filmoteca de Catalunya, una d’elles filmada a Mataró durant els anys 1940. Durant el recorregut, el visitant trobarà un receptari tradicional i de supervivència, i un àmbit final amb un photocall gastronòmic de meitat de segle.