Can Marfà. Museu de Mataró.
Passatge de Can Marfà, 1.
Del 18 de juliol al 31 d'agost de 2019
Una part important de la Festa Major de Mataró, tal com la coneixem avui dia, té el seu origen en un moviment popular que, a les acaballes del franquisme i durant la Transició, es proposa recuperar una festa que es troba en crisi. L’estiu de 1975 un grup de joves a l’entorn de l’entitat Foment Mataroní
inicia una campanya, que s’estendrà cada any fins al 1978, sota el lema «Les Santes, fem-ne Festa Major», que ha esdevingut històrica i que representa de forma molt simbòlica l’esperit d’una època i d’una generació. La reflexió al voltant de les festes i tradicions populars, i la voluntat de posar-les en valor i de renovar-les, s’uneixen al desig col·lectiu de prendre la paraula, d’ocupar els carrers, d’autoorganitzar-se i de generar espais de llibertat, d’intercanvi i de celebració.
L’arribada del primer ajuntament democràtic el 1979 representa un revulsiu per a Les Santes, i propicia una organització més participada de la festa. En la línia de la recuperació cultural del país i de normalització ciutadana, la festa major és concebuda com a expressió de la cultura popular més viscuda d’un poble. La festa ha de ser de tots i per a tots.
Aquesta exposició va explicar, en diferents àmbits, l’origen de la festa, el moviment popular durant la transició per recuperar Les Santes per a tots, i l’esclat que va representar la festa major de 1979. A partir de documents de l’època, fotografies, filmacions, objectes, música i entrevistes es va mostrar el model d’organització i la gran participació que van permetre assentar les bases de la festa major i projectar-la cap al futur.