24 juliol

Martí Anson


Autoria: Martí Anson    /     Any: 2018  

Tipus: Escultura     /     Material: Ferro, formigó i vidre

Adreça: Pati del Cafè Nou

Fanal amb forma de bufador de vidre amb una punta lluminosa de vidre bufat. El fanal està col·locat sobre un cub de formigó. En aquesta base hi ha una inscripció amb el títol de l’obra i la llegenda: “En record de Joan Peiró i Belis (1887-1942), anarcosindicalista i cooperativista, en el 75è aniversari del seu afusellament a Paterna i en memòria de totes les víctimes de la dictadura franquista. Mataró, 2017”.  

Joan Peiró Belis (Hostafrancs, 1887 - Paterna, 1942) és una de les figures més destacades del moviment obrer del primer terç del segle XX a l’Estat espanyol, així com un dels principals tèorics de l’anarcosindicalisme i del cooperativisme.

Vidrier d’ofici i de formació autodidacta, Peiró va establir-se a Mataró i va començar a treballar a Cristalleries de Mataró, fàbrica coneguda popularment com a Forn del Vidre. Peiró va arribar a exercir la direcció de la fàbrica i en va impulsar la  constitució com a cooperativa de producció. 

Militant de la CNT (Confederació Nacional del Treball), va ocupar-ne la secretaria nacional en dues ocasions, el 1922 i el 1928. Amb l’esclat de la Guerra Civil, va acceptar el càrrec de Ministre d’Indústria en el govern de Francisco Largo Caballero, en representació de la CNT. 

L’any 1939 es va exiliar a França, on es va incorporar a la JARE (Junta d’Auxili als Republicans Espanyols). El 1940 la policia francesa el va detenir i el va lliurar a la Gestapo que, finalment, el va entregar a les autoritats franquistes. Peiró va ser executat a Paterna el 24 de juliol de 1942, després d’un judici sumari. 

El fanal s’encén només cada 24 de juliol, durant 24 hores, en record de la mort del dirigent anarcosindicalista i de totes les persones executades durant la dictadura franquista.