Durant la Guerra Civil moltes ciutats d’arreu de l’Estat van patir bombardeigs per part de l’aviació militar franquista, amb la col·laboració dels governs feixistes d’Alemanya i Itàlia. El bombardeig tenia com a objectiu debilitar la força militar enemiga, però també terroritzar i desmoralitzar la població civil. Per primera vegada a Europa, la ciutadania esdevenia un objectiu militar.
Catalunya era un punt estratègic de recepció de material bèl·lic, amb indústria de guerra, centrals energètiques, importants ports i nusos de comunicació. Per aquest motiu, va ser objectiu prioritari dels bombardejos aeris franquistes, que van resultar especialment sagnants a ciutats com Barcelona, Lleida o Granollers. Es calcula que les bombes van causar més de 5.500 víctimes mortals, milers de ferits i incomptables danys materials.
Entre l’abril de 1937 i el gener de 1939 la ciutat de Mataró va patir nou bombardeigs i metrallaments per part de l’aviació legionària italiana i de la Legió Còndor alemanya, amb base a l’illa de Mallorca. Els atacs van causar divuit víctimes mortals i més de mig centenar de ferits. També va ser bombardejada en una ocasió per l’aviació republicana, amb el resultat de dos morts i diversos ferits.
El govern local, preocupat pel risc que corria la població, va plantejar un projecte de construcció de refugis antiaeris. Malauradament, aquest projecte no va poder tirar endavant i la població va haver d’habilitar locals i soterranis com a refugis improvisats.
Per a més informació: