Visita guiada de l'exposició "Música i dansa al Pessebre" a càrrec de Toni Dorda
En els nostres pessebres hi ha figures que sempre expressen joia i alegria: són aquelles que representen músics i dansaires. Canten i ballen al ritme de sacs de gemecs, flautes, simbombes i tamborins. Reben la bona nova amb melodies i balls, tot contagiant la resta de personatges. Protagonistes de les manifestacions de goig en el pessebre, músics i dansaires són una part important de la iconografia pessebrista.
Coneixerem artistes i artesans que varen fer figures de músics i dansaires; instruments musicals de diverses èpoques; i etnòlegs i musicòlegs que estudiaren el pessebre i les figures que el composen.
Diversos músics han creat obres per a ser interpretades per Nadal. Per sobre d’aquestes obres n’hi ha una que destaca per la seva monumentalitat: l’oratori “El Pessebre” que va compondre Pau Casals sobre un poema del seu bon amic Joan Alavedra.
A “El Pessebre” totes les figures prenen vida i canten el missatge de pau que Casals va voler portar arreu del món. Quin és el veritable i humil origen d’aquesta obra cabdal del gran mestre?