Fes memòria, plaça Gran!

Exposició

Del 24.09.2021 al 12.06.2022 / Can Marfà. Museu de Mataró (Passatge de Can Marfà, 1)
De dijous a divendres de 17 a 20 h, dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges d'11 a 14 h. Tancat els dies 6 de desembre, 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener i Divendres Sant

Exposició commemorativa dels cinquanta anys de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró (SAMM), actual Centre d'Estudis d'Arqueologia i Història de Mataró (CEAHM)

En format d’instal·lació audiovisual multimèdia, la plaça Gran pren tot el protagonisme i ens convida a fer un viatge al passat, us hi apunteu?

Cinquanta anys de treballs de recerca i difusió queden reflectits en aquest projecte expositiu en què una reproducció a escala de la plaça Gran de Mataró ens convida a fer una suggerent visita retrospectiva al passat. De la mà del creador audivisual Toni Mira, el viatge comença avui mateix i, com si es tractés d’una excavació arqueològica, transcorre per la història de la plaça del present al passat, fins a traslladar-nos a l’antiga ciutat romana d' Iluro, per obrir-nos les portes de dues cases romanes recreades en 3D: la Domus de Can Cruzate i la Domus dels Dofins.

Per què hem triat la plaça Gran? Perquè membres de la SAMM van participar en les excavacions dutes a terme en aquest indret i en els posteriors estudis de les restes, i perquè la plaça ha jugat un paper important al llarg de la història de la ciutat com a eix vertebrador del nucli urbà i on podem “llegir” alguns dels episodis més significatius de la història de Mataró.

Per tal de conèixer els orígens i evolució de l’entitat, els membres de la SAMM ens ho expliquen en un vídeo d’entrevistes. I tres espais emmarcats en tres èpoques concretes –contemporània, moderna i romana–, acullen documents, testimonis de les troballes arqueològiques i la narració de tres personatges reals protagonistes d’aquests períodes i relacionats amb la plaça: Consol Nogueras, la primera dona regidora de l’Ajuntament de Mataró; Magí de Vilallonga, el propietari del casal més gran de la plaça al segle XVIII, Lucius Marcius Optatus, duumvir d’Iluro i responsable del primer cens dels ciutadans romans. 

El plantejament de la mostra – amb recursos innovadors i de clara intenció didàctica- és fruit de la voluntat d’agrair l’esforç de totes les persones que van formar part de la SAMM, ara CEAHM, en algun moment dels seus 50 anys d’història, i especialment la feina dels membres fundadors, perquè amb les seves accions per protegir el patrimoni arqueològic han aconseguit que els mataronins disposem avui d’un llegat que ens uneix al nostre passat. 


Aquí hi trobareu més informació de l'exposició


Organitzen: Museu de Mataró - Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró i Centre d'Estudis d'Arqueologia i Història de Mataró.

També et pot interessar…