Inauguració de l'exposició "Esport, indústria i modernitat", recorregut pels inicis de l'esport modern a Catalunya i Mataró.
«Esport, indústria i modernitat» és una exposició produïda pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, que planteja un recorregut pels inicis de l'esport a Catalunya. A través de vuit àmbits temàtics, es mostra l’estreta relació entre els orígens de l’esport modern i el desenvolupament científic, tecnològic i industrial.
El Museu de Mataró, que acull a Can Marfà la primera itinerància, ha elaborat nous continguts que complementen el relat de cada un dels vuit àmbits de l’exposició. L’objectiu ha estat apropar al visitant els inicis de l’esport modern a Mataró i mostrar l’extraordinària diversitat d’iniciatives que es produïren a la ciutat, coincidint amb el desenvolupament industrial, comercial i social de finals del segle XIX i primer terç del segle XX.
Més d’una quinzena d’entitats, empreses i particulars han col·laborat en la cessió d’objectes i documents relacionats amb els inicis de la pràctica esportiva a Mataró: la Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret, la Fundació Barcelona Olímpica-Museu Olímpic i de l’Esport, l’Arxiu Comarcal del Maresme, el Museu Arxiu Santa Maria, L’Esport Ciclista Mataró, la Unió Excursionista de Catalunya (Mataró), la Unió Esportiva Mataró, l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, la Fundació del bàsquet català i la Federació Catalana de Tennis. Igualment, s’ha comptat amb la cessió d’objectes i documents procedents de col·leccions particulars, material gràfic i audiovisual de la Filmoteca de Catalunya, la Federació Catalana de Bàsquet, l’Arxiu Municipal de Terrassa (AMAT) i l’Editorial Postermil.
Per al darrer àmbit de l'exposició, dedicat a l’evolució tecnològica de l’esport, el Museu de Mataró ha volgut explorar les darreres novetats que el sector tèxtil vinculat a la ciutat ha aportat a la millora de la pràctica esportiva. Per aquest motiu, s’ha demanat la col·laboració d’ASEGEMA, en representació del sector empresarial, i del Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat), referent en innovació tecnològica i tèxtil. Ambdues entitats han fet possible mostrar a l’exposició alguns productes innovadors de dues empreses que participen en el programa d’innovació empresarial «Reimagine Textile» –Leser Ioga i Infinite Athletic–, i de l’empresa Hoko Sport, consolidada actualment com a referent en fabricació i comercialització de roba esportiva. Són tres exemples de com la indústria tèxtil, després de més d’un segle, continua estretament vinculada a l’esport, cercant solucions innovadores per a la millora del rendiment, la prevenció i recuperació de lesions, la implementació de models predictius i prescriptius, la confortabilitat, l’ecodisseny i la sostenibilitat.