L'any 1974, en plena dictadura, l'Ajuntament de Mataró va declarar urbanitzable una gran part del terreny pertanyent a la família Tuñí que actualment coneixem com a Parc de Cerdanyola. A priori estava previst que l'espai havia de ser una zona verda. La reacció dels veïns de Cerdanyola no es va fer esperar: el juliol de 1974 es va lliurar una instància a l'Ajuntament de Mataró, encapçalada per l'antic Centre social de Cerdanyola, precursor de l'Associació de Veïns, amb el suport dels centres juvenils de la Parròquia de Maria Auxiliadora i dels Salesians, i acompanyada de 450 signatures dels veïns, exigint que tota la zona de “Can Tuñí” fos parc públic.
Posteriorment, el dia 10 de novembre de 1974, hi va haver una mobilització veïnal extraordinària, en la que els veïns van ocupar els terrenys i, proveïts d’eines, plantes, testos i altres estris, van fer realitat el primer parc de Cerdanyola. Va ser una acció històrica i exemplar, arriscada i valenta, en temps de dictadura, quan tota manifestació estava prohibida.
L'any 1975, en una assemblea veïnal al teatre de la Parròquia, l'alcalde Robert Graupera, finalment, va accedir a adquirir tota la zona de “Can Tuñí” per convertir-la en el parc que ara gaudim tots els ciutadans.
D'aquella jornada històrica, que va ser exemple de lluita veïnal, en commemorem ara el 50è aniversari.
Programa d'actes
Divendres 8
19 h | Inauguració de l'exposició commemorativa del 50è aniversari a l'Espai Gatassa
L'exposició recull fotografies i documents relacionats amb la mobilització dels veïns que va tenir lloc el 10 de novembre de 1974. Es podrà visitar fins al 14 de novembre.
19.15 h | Cinefòrum a l'Espai Gatassa
Projecció d’un documental commemoratiu, seguit d'un col·loqui amb la intervenció de persones que van participar a la reivindicació.
Diumenge 10
12 h | Concert i actes commemoratius al Parc de Cerdanyola
Concert en directe i acte institucional amb la plantada d'un arbre i el descobriment d'una placa commemorativa del 50è aniversari.