El Museu de Mataró compta amb tres equipaments expositius accessibles arquitectònicament. En cadascun d'ells es treballa per millorar diversos elements que contribueixin a la inclusió. Volem que ens visiti com més gent millor, amb una visita de qualitat i que cobreixi qualsevol necessitat, perquè a més de voler que vingueu, volem que repetiu visita!
El personal que treballa a Can Serra Història de la Ciutat, Ca l'Arenas Centre d'Art i Can Marfà Gènere de Punt estan a la disposició de les peticions de l'usuari en tot moment. A Can Serra, per exemple, es pot sol·licitar l'ús de l'ascensor per accedir a les plantes superiors on hi ha les exposicions permanents del museu. A més a més, adaptem les nostres activitats a les peticions dels grups que vulgueu venir: visites guiades, tallers... pregunteu-nos! Per telèfon 93 741 29 30 de dilluns a divendres de 9 a 14 h o bé enviant un correu electrònic a [email protected]
El millor exemple quant a serveis inclusius és Can Marfà Gènere de Punt. Coneguem-lo millor!
Vídeo d'introducció a la visita a l'exposició permanent de Can Marfà-Museu de Mataró. El vídeo és en català i està subtitulat en castellà, i inclou la transcripció en llengua de signes catalana.
Des dels inicis del segle XX, Mataró ha estat la capital catalana del gènere de punt. La fabricació de productes de punt ha esdevingut un dels puntals de la seva economia, i l'activitat industrial que ha donat singularitat i identitat a la ciutat en l'àmbit nacional i internacional al llarg de la història.
Planta primera: La nau petita de la fàbrica Marfà acull l'extensió del Museu de Mataró dedicada al patrimoni de la indústria del teixit de punt, amb la vocació d'esdevenir un referent per a la conservació i la difusió de la cultura industrial del teixit de punt, i obert a la col·laboració amb altres museus, centres d'estudi i de recerca, per tal d'oferir una perspectiva del passat, present i futur d'aquest sector industrial. La primera part de l'exposició mostra els processos de creació i fabricació del teixit de punt i la segona part, els moments històrics més rellevants per a la consolidació d'aquesta indústria. Aquí hi anirem trobant diverses màquines que són donació de la Fundació Jaume Vilaseca a la ciutat.
Planta segona: Aquí hi ha l’àrea de reserva de les col·leccions tèxtils del Museu de Mataró al recinte de Can Marfà Gènere de Punt. Es tracta d’un espai amb una doble finalitat: d’una banda, fer la funció de magatzem i d’àrea de treball tècnic, i de l’altra, esdevenir un espai visitable que permeti al públic aprofundir en el coneixement d’aspectes concrets de les col·leccions, tal com és cada cop més freqüent en els museus actuals.
Aquesta àrea no només posa a l’abast del públic un major nombre de col·leccions del museu, sinó que també posa de manifest les tasques d’investigació, preservació i documentació que realitza l’entitat. L’àmbit mostra una selecció de peces d’indumentària del període que va de 1960 a 1980, incloent-hi una àrea de maniquins, una de mostraris o una altra que exhibeix elements de calceteria, roba interior, roba infantil i de nina, roba de bany i roba esportiva. La mostra es complementa amb l’audició de diversos testimonis orals que formen part de l’arxiu documental de la col·lecció.
L’antiga fàbrica de Can Marfà, declarada Bé Cultural d'Interès Local, fou una de les indústries del gènere de punt més importants de la ciutat i l’immoble conservat constitueix un dels testimonis més rellevants del patrimoni industrial mataroní.
Des de l'any 2007, l'Oficina de Patrimoni Cultural, desenvolupa diferents accions per garantir l’accessibilitat dels museus i el patrimoni a tots els usuaris, inclosos els col·lectius que pateixen algun tipus de discapacitat sensorial, física o cognitiva.
Can Marfà Gènere de Punt s'ha adherit al programa La mirada tàctil , que explora els potencials comunicatius de la col·lecció permanent del museu per fer-ne una difusió accessibles dels elements que en forment part.
Mitjançant la difusió a través del sistema de lectura en braille, i a més a més en tres idiomes, el visitant que té algun tipus dediscapacitat visual i és coneixedor del llenguatge braille pot gaudir igualment de la informació sobre tots els elements de l'exposició permanent de Can Marfà, al primer pis. Hi trobarà un plànol i una guia per localitzar vuit punts tàctils que es distribueixen al llarg del recorregut expositiu. Caddascun d'aquests punts tàctils disposa d'una cartel·la edescriptiva de la peça museística en llenguatge 'braille'.
Els vuit punts tàctils són els següents:
Visitmuseum és un portal web de la Generalitat de Catalunya que dona a conèixer equipaments museístics i les seves extensions. De Mataró hi trobem un recorregut pels principals àmbits i una mirada detallada a alguns dels objectes més destacats de la col·lecció de gènere de punt de Can Marfà. Les explicacions i especialment les audioguies que ofereix és una manera de facilitar l'accés al contingut de les exposicions.
Sobre Can Marfà i la història del gènere de punt a Mataró hi ha 14 audioguies que ajudaran el visitant a viure d'una manera propera i directa el contingut de l'exposició permanent del museu. Les podeu escoltar tot visitant la 1a i la 2a planta del museu accedint-hi a través de QR que hi ha al llarg del recorregut expositiu, o bé ara mateix, aquí