• Portada >
  • Agenda >
  • El Sant Jordi mataroní celebra el 25è aniversari del Drac i el 40è del Llibre Gegant

Sant Jordi

El Sant Jordi mataroní celebra el 25è aniversari del Drac i el 40è del Llibre Gegant

roda de premsa

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha presentat aquest matí el programa d’actes de Sant Jordi 2016 en el qual hi destaca la celebració del 25è aniversari de la Colla del Drac i del 40è del Llibre Gegant.

Podeu consultar el cartell i el programa complet en els enllaços adjunts.

La Colla del Drac farà un acte especial el 21 d’abril a les 20.30 h amb un recorregut pels carrers i places del centre històric de la ciutat per rememorar els moments importants d’aquests 25 anys de vida del Drac de Mataró. Hi participaran també el Dragalió, els quatre gegants de la Família Robafaves i la Víbria de Barcelona. El Drac i el Dragalió també participaran a dos actes més de Sant Jordi com són La Fogonada del 23 d’abril i el correconte de diumenge 24.

Enguany també està d’aniversari el Llibre Gegant de Contes que arriba a la 40a edició. Per celebrar l’efemèride l’acte enguany canvia d’ubicació i recupera el seu espai emblemàtic, la plaça de Santa Anna. Diferents artistes de la ciutat es reuniran el dia 24 a les 12 h disposats a il·lustrar sobre paper les aventures que vulguin explicar els nens de Mataró. Com en les darrers ocasions està organitzat per la Comissió Ciutadana del Llibre Gegant.

El programa d’activitats, organitzat per la Direcció de Cultura i per diversos col·lectius i entitats, comença divendres 15 d’abril i s’allargarà fins al 30 d’abril. Ja el primer dia la Biblioteca Antoni Comas acollirà una gala organitzada per Òmnium Cultural dedicada a les lletres del Maresme en la qual es destacarà les novetats editorials amb autors de la comarca, amenitzada amb escenificacions teatrals. El mateix dia a Dòria Llibres es presentarà el nou llibre de Màrius Serra “Res no és perfecte a Hawaii”.

La Fira del Llibre se celebrarà des de dijous 21 d’abril fins dissabte 23 amb les parades de llibres a la plaça de Santa Anna i La Riera i amb la signatura de llibres d’alguns autors.

Les parades de llibres i roses ompliran de gent els carrers de Mataró el 23 d’abril durant tota una jornada que, com és tradició, presenta una tarda plena d’activitats per a tota la família que repeteix el format dels darrers anys però amb algunes variacions horàries. A les 18 h davant l’Ajuntament hi haurà l’actuació castellera amb els Capgrossos de Mataró. A les 18.15 h de la tarda es farà la tradicional Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró amb la participació de més de 50 gegants i capgrossos. La concentració es farà al Pati del Cafè Nou i el recorregut passarà per la Muralla de la Presó, el carrer d’Argentona, el carrer de Bonaire, la plaça de Santa Maria per enfilar La Riera i acabar a l’Ajuntament.

La festa del llibre i de la rosa s’acabarà amb la Fogonada, l’acte més genuí de la Diada en què el Drac de Mataró és el protagonista d’una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi. Enguany s’endarrereix a les 22 h. Acabada la Fogonada la festa continuarà amb el concert de música tradicional a càrrec de La Coixinera i el PD AMAB.

La conferència institucional d’enguany es farà dijous 21 d’abril a les 19 h al Saló de Sessions de l’Ajuntament i anirà a càrrec de l’escriptora Maria Antònia Oliver, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2016, que parlarà de “La novel·la de gènere”.

El programa també inclou diferents hores del conte i la Biblioteca a cel obert, organitzat per la Xarxa de Biblioteques de Mataró, que el dia 22 a la plaça de Santa Anna presenten l’espectacle “Una carretada de contes” de La Guilla Teatre. El programa també ofereix concerts de Joan Colomo per la Casa de la Música de Mataró, concerts del cicle A la vora del Jazz, un concert de l’Agrupació Musical de l’Institut Alexandre Satorras amb la Coral Primavera per la Pau i tres artistes mataronins com a acte de Cloenda de l’Any Ovidi Montllor a Mataró, així com xerrades i conferències, ballada de sardanes, lectures en veu alta, lectura de poemes, teatre, música i el 16è llibre gegant de receptes de cuina de Mataró, entre d’altres.

Algunes de les figures institucionals de la ciutat, la Família Robafaves i els Nans, el Drac i el Dragalió romandran fins al 29 d’abril al vestíbul de l’Ajuntament, perquè els mataronins les puguin visitar. Durant aquests dies les escoles mataronines faran visites guiades a les figures amb horaris concertats.

Com cada any, l’Ajuntament obrirà les seves portes el Dia de Sant Jordi, tot i que aquest any n’hi haurà dues:  divendres 22 de 10 del matí a les 18 h per a les escoles i el dissabte també amb el mateix horari per a tots aquells que vulguin conèixer de més a prop la Casa Gran de la mà dels regidors, que explicaran la història de l’edifici i posaran de relleu els principals detalls i elements decoratius de cada sala.

El cartell

El cartell d’enguany és obra de Regina Bonamusa dissenyadora de l’Ajuntament de Mataró i reprodueix una escena del Sant Jordi de Mataró. Ho fa, segons l’autora, amb l’esperit del dia, del passeig, de l’arribada del bon temps, de les paradetes de llibres i de roses, del Llibre Gegant de Contes, de la Fogonada, de la primera rosa o el primer llibre, i dels que no són els primers però que fan tanta il·lusió encara. En definitiva, un dia que agrada a tota la família
El Sant Jordi mataroní celebra el 25è aniversari del Drac i el 40è del Llibre Gegant
Data publicació: 12.04.2016