• Portada >
  • Agenda >
  • El nou Cicle de Música Clàssica al Foment Mataroní compta amb col•laboracions de tres escoles de música

Notícia

El nou Cicle de Música Clàssica al Foment Mataroní compta amb col•laboracions de tres escoles de música

portada programa Música Clàssica

El Foment Mataroní i la Direcció de Cultura uneixen esforços per oferir a la ciutat el Cicle de Música Clàssica. Aquesta edició compta amb importants novetats. D’una banda, i per primer cop, Mataró comptarà amb una orquestra en residència, l’Orquestra de Cambra Catalana, que inicia així una col·laboració durant tot l’any amb el Cicle de Música Clàssica, oferint un total de cinc concerts, dos dels quals compartint escenari amb el Cor Ciutat de Mataró i amb l’Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM).  I d’altra banda, s’incorporen al Cicle de Música Clàssica, el Primer Premi de Música Ciutat de Mataró organitzat per l’Aula de Música Masafrets i el concert de “The Ohio Big-Band Mataró”, formació creada dins de l’Escola de Música “El Carreró”.

El programa general del Cicle de Música Clàssica està dividit en tres blocs diferenciats per tal de fer més fàcil la tria dels concerts: el Cicle de Concerts de l’Orquestra de Cambra Catalana, el XVI Cicle de Concerts Simfònics, i el XIV Cicle de Sarsuela. El Cicle de Música Clàssica del Foment Mataroní compta amb el patrocini institucional de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

 

Cicle de Concerts de l’Orquestra de Cambra Catalana

L’orquestra de Cambra Catalana es presenta a la ciutat el 16 de desembre de 2017 al Teatre Monumental amb el "Concert de Nadal" on col·laborarà amb el Cor Ciutat de Mataró. S’interpretaran obres de Lluís Misson, Jaume Casellas i Anotnio Vivaldi.

El següent dels concerts serà el 17 de febrer, també al Teatre Monumental, amb el “Concert per a clarinet” de W. A. Mozart, una de les obres més conegudes del compositor. A banda, s’interpretarà la “Simfonia nº5” de Franz Schubert i la “Melangia” d’Enric Morera.

La següent cita es donarà el 17 de març al Foment Mataroní amb un atractiu programa dedicat a alguns dels “Clàssics Catalans”. Trobarem obres de Joan Manén, Antoni Massana, Eduard Toldrà, Jordi Cervelló, Xavier Montsalvatge o Pau Casals.

El 14 d’abril al Teatre Monumental, es podrà veure el “Concert per a violoncel en Re” de F. J. Haydn, composat l’any 1973 i interpretat per Pau Codina, un dels solistes catalans amb més projecció internacional. El concert es complementarà amb la “Simfonia nº 44” de Haydn i la “Simfonia en Sol” de Carles Baguer, atribuïda erròniament durant un temps a Haydn.

I el darrer dels concerts de l’Orquestra de Cambra Catalana serà el 19 de maig al Foment Mataroní, en col·laboració amb l’Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM). Aquesta col·laboració permetrà als alumnes poder treballar amb una orquestra professional i realitzar diversos assajos tant a l’Escola com a la seu de Barcelona. En aquest concert s’interpretaran les “Analogies del mar” de Jordi Rossinyol, el “Concert nº3 per a violí en Sol major” de W. A. Mozart i diverses músiques de pel·lícules com Gladiator, Star Wars, Moon River o Ballant amb els llops.

 

XVI Cicle de Concerts Simfònics

Enguany aquest cicle constarà de quatre concerts del més alt nivell. El primer d’ells serà el 25 de febrer amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 que presentarà un programa amb música escrita per compositors d’arreu del món. Un viatge sonor per l’esperit nòrdic, la tradició musical del Cauques o els grans viatgers romanesos passant per sons africans, xinesos o de tradició llatinoamericana, tot en aquest concert anomenat “Venim del nord, venim del sud”.

El segon dels concerts, el 9 de març, anirà a càrrec de l’Orfeo Català dins del seu projecte “Xarxa coral” encaminat a crear vincles i fomentar una relació estreta i fluida amb altres cors de Catalunya. Amb aquesta finalitat, l’Orfeó Català ha convidat, en aquesta temporada, El Cor ciutat de Tarragona i el Cor ciutat de Mataró oferint-los la possibilitat d’actuar també a l’emblemàtic escenari del Palau de la Música Catalana.

El 8 d’abril, l’Orquestra simfònica del Vallès oferirà “La passió segons Sant Joan” de J. S. Bach una obra monumental en diàleg amb músiques del nostre temps, des de Golijov a Bernat Vivancos o Josep Vila, passant per Arvo Pärt i Karl Jenkins, tots treballant amb el maexi objectiu: assolir un espai de puresa i calma.

Per últim, el 8 de juliol, l’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic de Barcelona oferirà “Ball de màscares” un concert barroc amb obres de Jean Féry Rebel, J.S. Bach i G. F. Telemann en l’any que es celebren els 250 anys de la seva mort.

 

XIV Cicle de Sarsuela

Aquest any el Cicle de Sarsuela ens portà cinc espectacles. La companyia de Sarsuela Cituat Comtal i el Cor Lírica de Sant Andreu ens oferiran tres sarsueles. I les altres dues propostes aniran a càrrec d’aquest mateix Cor en solitari.

El tret de sortida serà “La Bella Helena”, el 28 de gener, una adaptació del clàssic de l’antiga Grècia al Hollywood dels anys 30 interpretat pel Cor Lírica de Sant Andreu.

El 25 de març, es podrà veure “La del manojo de rosas”, amb música de Pablo Sorozábal i lletra de Anselmo C. Carreño i Francisco Ramos Castro. Una sarsuela en dos actes que explica la historia de l’Ascención, una florista filla d’una família de classe alta a qui la fortuna li fa una mala passada interpretada per la Companyia de Sarsuelas Ciutat Comtal, el Cor i Orquestra Aula Lírica i la  producció de Rafató Teatre.

“La Generala” serà el 27 de maig, també amb la Companyia de Sarsuelas Ciutat Comtal i el Cor i Orquestra Aula Lírica, amb música d’Amadeu Vives i lletra de Guillermo Perrín i Miguel de Palacios. La història parla de Pio, fill d’un rei imaginari arruïnat, que s’ha de casar amb una princesa a la que no estima perquè està enamorat de la filla del General és una obra que combina a la perfecció el lirisme romàntic i la trama còmica.

La tercera de les sarsuelas d’aquest combinat és “La dogaresa”, aquest cop amb música de Rafael Millán i lletra de Antonio López Monís. Aquesta sarsuela es va estrenar el 17 de setembre de 1920 al Teatre Tívoli de Barcelona i és un dels principals títols gràcies als contrastos entre el gènere dramàtic i el còmic.

Per acabar aquest Cicle, s’oferirà “Músiques d’arreu del Món, el viatge de la vostra vida” amb Orquestra i Cor Aula Lírica i el Ballet Petit Món. Un recorregut pels grans èxits dels diferents estils musicals d’Europa i d’Amèrica.

 

Noves col·laboracions

En aquesta nova edició del Cicle de Música Clàssica, s’han incorporat dues col·laboracions de ciutat molt importants.

El 29 d’abril arriba la primera d’aquestes col·laboracions, un concert de “The Ohio Big-Band Mataró” formació creada dins de l’Escola de Música “El Carreró”. Aquesta és una formació molt jove liderada per Enric Serras formada el 2012 a Mataró i integrada per 19 intèrprets d’entre 10 i 23 anys. Des del 2012, han participat en diversos festivals de Jazz a Mataró, San Sebastián, Sant Pol de Mar o Suïssa.

La segona col·laboració és amb el Primer Premi de Música Ciutat de Mataró, organitzat per l’Aula de Música Masafrets de Mataró, que pretén proporcionar un espai als estudiants de música per desenvolupar i millorar les seves qualitats artístiques. El premi es dividia en dues categories: piano i música de cambra.

El guanyador de la categoria de piano és José Songel Sanchís (Algemesí, 1995), va cursar grau professional en el conservatori Professional de Música de València al mateix temps que el batxillerat d’arts escèniques, música i dansa, finalitzant els estudis amb matrícula d’honor. Oferirà el seu concert el 5 de maig al mateix Foment Mataroní.

D’altra banda, els guanyadors de la modalitat de música de cambra, Strange Trio faran la seva actuació el 2 de juny. Els seus integrants són: Mireia Coma al violí, Martín Gorospe al piano i Jon Haran Cañaveras al saxo.

 

 

Venta d’entrades

Per aquest nou Cicle de Música Clàssica, la Direcció de Cultura i el Foment Mataroní han unit esforços per oferir les millors opcions en preus i abonaments.

S’ha previst oferir 4 abonaments:

·         Abonament Orquestra de Cambra Catalana (5 concerts) a 60€

·         Abonament Cicle Concerts Simfònics (3 concerts) a 36€

·         Abonament Cicle de l’Orquestra de Cambra Catalana + Cicle de Concerts Simfònics (8 concerts) a 80€

·         Abonament al Cicle de sarsuela (5 concerts) a 95€

Pel que fa als preus unitaris, els concerts del Cicle d’Orquestra de Cambra Catalana valdran 17€ i 15€ per les persones amb tarifa reduïda*; el Cicle de Sarsueles seran 22€ tarifa normal i 20€ amb reduïda i 5€ pels concerts de l’Orfeo Català, The Ohio Big-Bang i els concerts dels primer Premi de Música de Mataró.

Les entrades es posaran a la venta el proper 1 de desembre al Foment Mataroní (c. Nou, 11) o a fomentmataroni.fila12.cat i a les Oficines de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró (C. De Sant Josep) o entradesculturamataro.cat. Pels concerts al Teatre Monumental també es podran adquirir a taquilla des d’una hora abans del concert.

*La Tarifa reduïda és per a socis del Foment Mataroní, Socis Club Tres C, Socis Òmnium Cultural, Jubilats, Abonats al Teatre Monumental, Carnet Jove, Carnet Blau i persones amb mobilitat reduïda.

 

Més informació: Carla Pineda  (93 758 23 61 / 664 22 10 94  -  cpineda@ajmataro.cat)
El nou Cicle de Música Clàssica al Foment Mataroní compta amb col•laboracions de tres escoles de música
Data publicació: 27.11.2017