Notíca | Premis
Dues exposicions, produïdes a Mataró, seleccionades com a finalistes als PREMIS ACCA 2017 per l’Associació Catalana de Crítics d’Art

L’Associació Catalana de Crítics d’Art ha escollit com a finalistes dels PREMIS ACCA 2017 dos projectes desenvolupats per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. El relat d’una exposició en la categoria d´Educació i Jaume Sans (1914-1987). La seducció de les avantguardes, en la categoria de Recerca, han rebut el reconeixement de l’Associació.
Els guanyadors es donaran a conèixer el proper dijous 12 d’abril a les 19 h a l’Auditori del MACBA.
El relat d’una exposició
És un projecte pilot del M|A|C Mataró Art Contemporani per a la realització d’una exposició d’art contemporani a càrrec dels nens i nenes de 5è de primària de les escoles Angeleta Ferrer i Montserrat Solà de Mataró.
El projecte es plantejava com a treball de curs, de caràcter transversal, en què aquests nens i nenes de 5è van rebre l’encàrrec d’idear una exposició d’art contemporani per a les sales d’exposicions de Can Palauet.
Ells i elles van fer de comissaris, van triar el que s’explicava a l’exposició, van conèixer els artistes i van triar-ne peces; van aprendre com es fa la producció d’una exposició i van dissenyar-la: pensantl’espai i com disposar les peces; redactant les cartel·les i els fulls de sala; col·laborant en el muntatge; documentant el procés i, finalment, pensant i executant el servei educatiu i les activitats complementàries.
Tretze peces de tretze artistes contemporanis van omplir les sales d'exposicions de Can Palauet. Obres d'Ignasi Aballí, Martí Anson, Isabel Banal, Bestué-Vives, Curro Claret, Enric Farrés Duran, Rafel G. Bianchi, Neil Harbisson, Jordi Lafon i Montsita Rierola, Mariona Moncunill, Perejaume, Raül Roncero i Belén Uriel.
Amb aquest projecte es pretenia fer conèixer l’art i els llenguatges contemporanis des de dins, amb l’objectiu d’explicar l’exposició amb les paraules d’aquests nens i nenes.
L’exposició El relat d'una exposició va poder visitar-se a sales d’exposicions de Can Palauet del 10 de març al 21 de maig de 2017. Més informació i vídeos sobre l'exposició i la seva preparació al web del M|A|C.
Jaume Sans (1914-1987). La seducció de les avantguardes
La mostra Jaume Sans (1914-1987). La seducció de les avantguardes, produïda pel Museu de Mataró i comissariada per David Santaeulària, ha redescobert el treball artístic complert d’aquest artista català, afincat molts anys a Cabrera de Mar.
Jaume Sans era conegut sobretot per la vinculació a grups avantguardistes com l’Amic de les Arts, ADLAN (Amics de l’Art Nou) o el Club 49 i per la participació en dues mostres col·lectives que han esdevingut fites històriques del surrealisme català: Tres escultors (1935) i l’Exposició Logicofobista (1936). Tot i així, la seva producció posterior als anys quaranta, no havia estat estudiada i la major part , era inèdita.
La recerca, divulgada a través d’un ampli projecte expositiu, ha permès abordar–per primera vegada i de manera integral– tota la seva trajectòria, especialment marcada per una constant investigació formal i un afany creatiu que també es tradueix en altres disciplines: arquitectura, interiorisme o disseny.
L’exposició va poder veure’s a Ca l’Arenas Centre d’Art. Museu de Mataró, del 18 de novembre de 2016 al 6 d'agost de 2017, i es va estructurar en dues parts, la segona dedicada al context artístic de Jaume Sans. Compta amb una publicació en paper i amb una pàgina web divulgativa: https://jaumesans.org/
Els premis ACCA
Els Premis de l’Associació Catalana de Crítics d’Art tenen una vida de llarg recorregut. Enguany se’n celebrarà la 34ena edició que tindrà lloc, en una cerimònia pública, a l’Auditori del MACBA.
Els Premis ACCA s’atorguen a l’activitat creadora, galerística i crítica desenvolupada a Catalunya, en un ampli marc que inclou exposicions en museus i galeries, centres de producció, comissariats, edicions, tant de l’àmbit públic com privat. Les deferents categories dels premis són: Espais i iniciatives, Educació, Recerca, Crítica d’Art, Comissariat i Projecte artístic.
La història dels Premis ACCA no deixa de ser una visió de la història de l’art català en els últims trenta anys. Una comissió anual proposa 5 nominats per cada categoria i els premis els concedeixen per mitjà de votació electrònica tots els membres de l’associació. El guardó consisteix en un diploma presidit pel dibuix que Joan Miró va dissenyar expressament per a l’Associació Catalana de Crítics d’Art, l’original del qual es conserva al MACBA.
Data publicació: 15.03.2018