Festival de poesia

Poesia i + 2018

Cartell del festival

La 13a edició del festival que organitza la Fundació Palau tornarà a viatjar més enllà de la seva seu i oferirà programació també a Alella, Canet de Mar, Dosrius, Arenys de Mar, Sant Andreu de Llavaneres i Mataró del 5 al 15 de juliol. David Castillo, Dolors Miquel, El Petit de Ca l’Eril, Josep Pedrals Maria Coma, Miquel Barceló, Pascal Comelade i Xarim Aresté són alguns dels noms propis del festival, un dels més actius i innovadors de la creació poètica i artística contemporània.

A Mataró l’activitat és gratuïta i se centrarà en dos espais. Al pati de Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró, Dolo Bertrán i Anna Carné presentaran Vull les olives, un recital inusual, una mena de karaoke de poetes catalanes desconegudes. Dolo Beltrán recita i Anna Carné hi posa la banda sonora, com una dona orquestra carregada d’instruments.

La festa de la poesia es traslladarà al pati de la Residència de Sant Josep i a les 21 h Miquel Serra presentarà el seu darrer treball, Antiga Hodomura. Serra és un dels tresors més ben guardats del folk mallorquí. En el mateix espai, a les 22 h, Palau6 tancarà el passatge per la poesia i les arts escèniques. Eloi Aymerich dirigeix aquest espectacle poètic basat en Josep Palau i Fabre. Retrat cubista, un documental produït per Clack Audiovisual i la Fundació Palau. L’obra compta amb la banda sonora en directe del músic alcoià Pau Miquel Soler, les recitacions del poeta i amic de Palau, Lluís Urpinell, el rapsode mataroní Joan Carles González-Pujalte i els cantautors Dídac Rocher i Meritxell Gené. Un espectacle híbrid que barreja cinema a la fresca, cabaret en directe i poesia en escena.

Programa

19.30 h Vull les olives, de Dolo Beltrán i Anna Carné. (Ca l’Arenas)

Un recital inusual, insospitat, prosaic, poètic, desenfadat i auster alhora. Com un karaoke de poetesses catalanes desconegudes i poetes catalans descreguts triats a consciència per recuperar la transgressió i la rauxa de la poesia. Dolo Beltrán recita i canta mentre indistintament embolica poemes amb bombolles de sabó i els il·lumina amb llumetes de neó. Anna Carné, per la seva banda, hi posa la banda sonora, com una dona orquestra generosa, carregada d’instruments: acordió, violoncel, carilló… i tota mena d’artilugis que emeten sons insospitats, electrònics i antics alhora amb l’objectiu de portar els poemes cap a nous territoris. Vull les olives és un viatge low cost que transporta els espectadors a llocs paradisíacs de la mètrica i la poètica catalana, amb poemes de Josep Lluís Aguiló, Mireia Vidal-Conte, Jordi Valls, Ma Josepa Ribera Vallès, Anna Aguilar, Carles Miralles, Dolors Miquel, Miquel Bauçà, Maria Mercè Marçal, Josep Palau i Fabre, Narcís Comadira, Susan Buzzi, Joan Brossa, Esther Albert, David Jou, Enric Casasses, Josep Grifoll, Rafael Vallbona i Ponç Pons. 

21 h  Miquel Serra (Pati de la Residència Sant Josep)

Miquel Serra és un dels tresors del folk mallorquí, tot i que és evident que la seva música desborda les etiquetes musicals. En les seves cançons poden confluir sense problemes Animal Collective, Nick Drake i Pau Riba, els límits no existeixen per a aquest músic que evita l’espectacularitat i els professionalismes eixorcs. D’aquesta manera, a partir d’una vida senzilla i un amor serè envers l’illa de Mallorca, on viu, la seva música és un catàleg de meravelles i de llum, de costumismes i de petites espurnes inesperades. Recentment ha publicat Antiga Hodomura, un recull personal i íntim de cançons gestat en el mateix moment que L’octau clima, el disc anterior, però enregistrat en un altre moment i sense l’acompanyament de la banda. És amb aquest format íntim i delicat que Miquel Serra obrirà aquesta nit al pati de la Residència Sant Josep, un dels espais que enguany se sumen al Poesia i +.

22 h Palau6, amb Eloi Aymerich, Pau Miquel Soler, Meritxell Gené, Joan Carles González Pujalte, Dídac Rocher i Lluís Urpinell. (Pati de la Residència Sant Josep)

Palau6 és un espectacle poètic basat en Josep Palau i Fabre. Retrat cubista, un documental produït per Clack Audiovisual i la Fundació Palau en què es mostren les diverses facetes de Palau. De poeta foll a autor alquimista. De biògraf del geni Picasso a traductor il·luminat. D’activista exaltat a exiliat eremita. El mataroní Eloi Aymerich dirigeix aquesta obra amb la banda sonora en directe del músic alcoià Pau Miquel Soler, les recitacions del poeta i amic de Palau Lluís Urpinell, el rapsode mataroní Joan Carles González-Pujalte i els cantautors Dídac Rocher i Meritxell Gené. Sis veus artístiques per explicar sis cares. Una mescla coral on noves generacions pinten, reciten i canten Palau i Fabre, un home fet de múltiples cares. Un espectacle híbrid que barreja cinema a la fresca, cabaret en directe i poesia en escena. Una invitació única per descobrir l’univers esclatant de Josep Palau i Fabre.

Organitzen: Fundació Palau i Ajuntament de Mataró
Festival de poesia
Poesia i + 2018
Dijous 12 de juliol de 2018
A partir de les 19.30 h
A diversos indrets
Entrada lliure