Carnestoltes

Les cares d'en Pellofa

Imatge exposició màscares

Durant els dies de Carnestoltes estan exposades al vestíbul de l'Ajuntament de Mataró les màscares de tots els Pellofes que han regnat a la ciutat des de 1979.

Qui no coneix en Pellofa? Encarnació mataronina del Carnestoltes, és el responsable de la setmana més boja de l’any. Per molta gent és esperat i venerat, mentre que d’altres el temen o el detesten. Crític, poca-solta, i de vegades barroer, ha vist Mataró créixer i reproduir-se al llarg de quatre dècades.

El 1979 va aterrar per primera vegada a la ciutat en forma de ninot de palla. Un any més tard, va prendre vida i fou batejat com a Pellofa. Bufó, torero, policia, Robafaves, reina Letícia, Darth Vader... És l’ésser de les mil cares. I sobretot és incrèdul, irreverent i iconoclasta, una insaciable font de polèmica que arremet sense escrúpols contra tot allò establert.

En Pellofa és una figura incòmoda per definició i potser per això sempre està en dubte. Ser crític no és fàcil, però és necessari. Del 1987 al 1991, el Rei dels Poca-soltes no aconseguí implantar el seu regnat a Mataró, i la ciutat se’n va ressentir. Però de la crisi permanent és d’on treu la inventiva, la sornegueria i la trempera que li han permès ressuscitar en cos o esperit any rere any.