• Portada >
  • Agenda >
  • Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats, cosmopolitisme

Inauguració exposició

Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats, cosmopolitisme

Exposició Josep Puig i Cadafalch

En el marc de la celebració del 150 aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 1867- Barcelona, 1956) i del centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya, s’inaugura l’exposició Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats, cosmopolitisme a Can Serra – Museu de Mataró.

Comissariada per Lucila Mallart, l’objectiu d’aquesta exposició és oferir una visió interdisciplinària de l’obra de Josep Puig i Cadafalch. Conegut principalment com a arquitecte modernista, va ser en realitat molt més que això: polític, historiador, arqueòleg, urbanista, dissenyador d’exposicions... un home de lletres, en definitiva, que, amb diversos llenguatges, va contribuir a un únic i mateix projecte: la construcció de la Catalunya contemporània.

En aquesta exposició es presenten diversos materials, molts d'inèdits, que il·luminen tres aspectes principals de l’obra de Puig. D’una banda, el paper que van tenir l’ordre, la salubritat i la visualitat en la seva concepció de ciutat, reordenant alhora el subsòl i la superfície dels teixits urbans. Seguidament, s’explora el rol de les identitats polítiques i culturals en la seva tasca com a investigador i com a arquitecte, fixant-se especialment en la seva etapa modernista i en el seu interès per les tradicions arquitectòniques ibèriques. I, finalment, es mostra el vessant internacional de la seva trajectòria, amb una atenció especial a la seva obra com a historiador de l’art, tot dibuixant el perfil d’un intel·lectual eminentment cosmopolita amb relacions a tots els racons d’Europa i als Estats Units.

En la trajectòria de Puig, Mataró i Argentona hi apareixen alhora com a punts d’inici i de retorn: són els espais on l’arquitecte va començar a projectar noves formes i nous significats per a la ciutat; on va explorar el passat i el present de les iconografies arquitectòniques de la península Ibèrica i de més enllà, i on va rebre, en la seva maduresa com a investigador, les notícies de joves acadèmics de tot el món.

Com a complement de l’exposició, i en el marc de la celebració dels 75 anys de la constitució del Museu de Mataró, s’ha organitzat un àmbit expositiu a la Sala Noble de Can Serra per mostrar la relació de Josep Puig i Cadafalch amb els antecedents i origen del museu, així com la seva estreta vinculació amb l’Associació Artístich Arqueològica Mataronesa.

 

Organitzen: Museu de Mataró – Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Inauguració exposició
Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats, cosmopolitisme
Dimarts 17 d'octubre de 2017
19.30 h
Can Serra Història de la Ciutat. Museu de Mataró