Visita guiada

El Mataró d’en Terri (1918-2000)

Jaume Prat, Terri i Joan Selva, 1957

L’exposició "El Mataró d’en Terri (1918-2000)", comissariada per Manuel Guerrero Brullet, en ocasió de la celebració del centenari del seu naixement, ofereix un retrat de la ciutat de Mataró a través de la mirada particular i autodidacta d’en Terri, i de l’activitat social i cultural desbordant que va desenvolupar a la ciutat.

Lluís Terricabres i Molera, popularment conegut com a Terri, va néixer a Manlleu el 1918, però ben aviat, el 1929, s’establí a Mataró amb la seva família. Fins a la seva mort (el 2000), en Terri va desenvolupar una ingent activitat cultural, artística i literària, molt rellevant.

Terri, artista, escriptor, agitador cultural, també conegut com el manyà encès, en celebrada expressió del periodista Manuel Cuyàs (que n’escriví la seva biografia), fou un personatge ben popular i imprescindible en la vida cultural de Mataró.

Probablement, una de les iniciatives culturals més destacades d'en Terri fou la fundació, el 1949, d'El Racó, un espai a les golfes del Casal L'Aliança, on cada dissabte va organitzar, durant vint-i-nou anys, conferències dels més importants representants de la cultura catalana. Amb el suport, primer, del poeta Josep Punsola i, després, de l’escriptor Joaquim Casas i Busquets i del catedràtic Antoni Comas, va aconseguir, en els anys difícils de la clandestinitat i de la represa cultural, que passessin per Mataró molts dels més destacats escriptors, historiadors, artistes, cantants, creadors i intel·lectuals del moment.

L’exposició, entre altres coses, mostrarà les escultures de ferro d’en Terri, realitzades a partir d’esbossos d’artistes, que Alexandre Cirici anomenà "ferros vinclats", que van ser molt populars a la ciutat, així com les figures d’àngels. Autodidacte i artesà, en Terri tenia una idea de l’art molt vinculada a l’ofici i a la cultura popular. Després dels ferros vinclats, a partir dels anys 60, dedicà moltes exposicions a mostrar quadres de "cromets" que, seguint la tradició popular de fer composicions amb cromets editats comercialment, l’acosten al món de la infància, els records i el joc.

Organitza: Museu de Mataró – Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró
Visita guiada
El Mataró d’en Terri (1918-2000)
Dissabte 6 d'abril de 2019
18 h
Can Serra Història de la Ciutat. Museu de Mataró