Inauguració d'exposició

El Mataró d’en Terri (1918-2000)

El Mataró d'en Terri

Inauguració de l’exposició "El Mataró d’en Terri (1918-2000)". Amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, la mostra comissariada per Manuel Guerrero Brullet, ofereix un retrat de la ciutat de Mataró a través de la mirada particular i autodidacta d’en Terri, i de l’activitat social i cultural desbordant que va desenvolupar a la ciutat.

Lluís Terricabres i Molera, popularment conegut com a Terri, va néixer a Manlleu el 1918, però ben aviat, el 1929, s’establí a Mataró amb la seva família. Fins a la seva mort (el 2000), Terri va desenvolupar una ingent activitat cultural, artística i literària, molt rellevant.

Terri, artista, escriptor, agitador cultural, també conegut com el manyà encès, en celebrada expressió del periodista Manuel Cuyàs, que n’escriví la seva biografia, fou un personatge ben popular i imprescindible en la vida cultural de Mataró.

Probablement, una de les iniciatives culturals més destacades de Terri fou la fundació, el 1949, d'El Racó, un espai a les golfes del Casal l'Aliança, on cada dissabte va organitzar, durant vint-i-nou anys, conferències dels més importants representants de la cultura catalana. Amb el suport, primer del poeta Josep Punsola i, després, de l’escriptor Joaquim Casas i Busquets i del catedràtic Antoni Comas, va aconseguir, en els anys difícils de la clandestinitat i de la represa cultural, que passessin per Mataró molts dels més destacats escriptors, historiadors, artistes, cantants, creadors i intel·lectuals del moment.

L’exposició, entre altres coses, mostrarà les escultures de ferro d’en Terri, realitzades a partir d’esbossos d’artistes, que Alexandre Cirici anomenà “ferros vinclats”, que van ser molt populars a la ciutat, així com les figures d’àngels. Autodidacte i artesà, Terri tenia una idea de l’art molt vinculada a l’ofici i a la cultura popular. Després dels ferros vinclats, a partir dels anys 60, dedicà moltes exposicions a mostrar quadres de “cromets” que, seguint la tradició popular de fer composicions amb cromets editats comercialment, l’acosten al món de la infància, dels records i del joc.

Organitza: Museu de Mataró – Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró
Inauguració d'exposició
El Mataró d’en Terri (1918-2000)
Dissabte 1 de desembre de 2018
19 h
Can Serra Història de la Ciutat. Museu de Mataró