Música popular

Diada de la Rumba

24RumbesPerDiatònic

El dissabte 1 de desembre Mataró acollirà per cinquè any la Diada de la Rumba, la mostra anual de rumba catalana que se celebra a diverses poblacions del país. L'acte vol celebrar i difondre aquesta música popular, de la qual Mataró és un dels bressols indiscutibles. Per això es presenta un programa d'activitats gratuïtes per a tots els públics, que tindran lloc a la plaça de l’Ajuntament durant el matí.

Enguany la Diada de la Rumba a Mataró inclourà l’homenatge a Rafael Salazar “Onclu Rafael”. Es tracta d’un rumbero carismàtic, icona de la comunitat gitana, que encarna un dels valors principals de la rumba i de Mataró: la convivència entre paios i gitanos.  Mataroní nascut a Lleida, és conegut per la seva interpretació del garrotín, la cançó improvisada més lligada a la rumba.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

11h Animació infantil amb Dantuvi amb la Canalla.

11.30h. Taller de glosa (garrotín) amb Pau Benítez i Dani Álvarez. A la Sala d’Actes de Can Palauet. Places limitades. Inscripció per ordre d’arribada.

12h. Taller de ball (garrotín i rumba lleidatana) amb Dolors Pubill i Pati Rubio.

13h. Homenatge institucional a Rafael Salazar “Onclu Rafael”.

Tot seguit. Concert “24 rumba per diatònic” amb Carles Belda, Rafalito Salazar i Joanet de Mataró.

 

Organitzen: Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i Foment de la Rumba Catalana (FORCAT)

Col·labora: Escola Municipal de Música de Mataró

 

 

RAFAEL SALAZAR "ONCLU RAFAEL" (Lleida, 1942)

L'Onclu Rafael és venedor i artista, gitano i català, mataroní i lleidatà, tot a parts iguals. Procedeix d'una família molt carismàtica de Lleida, d’on va venir cap a Mataró als anys 60. Ell i els seus germans freqüentaren la colla dels anomenats "carrinclons", que van donar color als grisos anys de la dictadura amb simpàtiques entremaliadures i garrotins sorneguers. De jove va fer una breu incursió a la professionalitat artística, com a guitarrista de Peret. Però la seva trajectòria es reservà a l'àmbit familiar fins que el 2005 va fundar Patriarcas de la Rumba i més tard Viejos Rumberos. En aquesta etapa ha dut fins als escenaris internacionals els garrotins clàssics, amb la seva interpretació sentida i impetuosa, gairebé pregonada. També ha practicat l’anomenat Ball de Guerra, una dansa histriònica i a vegades còmica, que combina moviments subtils i espasmòdics, molt comuna entre els gitanos catalans. Els seus fills Rafalito i Johnny han heretat la vocació artística i són avui noms imprescindibles de la rumba catalana i la música gitana d'aquí.

Entusiasta i afectuós, és una persona engrescadora i amb habilitats de conciliació. Se'l considera un "home de respecte", categoria reservada als gitanos veterans amb una trajectòria moralment exemplar, que poden ser invocats com a consellers i mediadors de conflictes. Des de la quotidianitat i l'associacionisme, ha intensificat els vincles entre la comunitat gitana i la resta de la societat mataronina, gràcies al seu caràcter sociable, obert i generós.
Música popular
Diada de la Rumba
Dissabte 1 de desembre de 2018
D'11 a 14.30 h
Plaça de l'Ajuntament

Públic familiar