• Portada >
  • Agenda >
  • Concurs #40VellesMataró - Serra la Vella 1979-2017

Exposició i concurs

Concurs #40VellesMataró - Serra la Vella 1979-2017

Fragment cartell 40 Velles Mataró

Enguany celebrem 40 anys de Velles a Mataró i les trobareu exposades en diferents comerços i equipaments de la ciutat. Busqueu-les, feu-vos una foto selfie amb elles i compartiu-les a Instagram amb el hashtag #40VellesMataró i les mencions @serra_la_vella i @culturamataro 

Entre totes les fotos sortejarem 10 samarretes de Les Santes 2018.

La Quaresma és el període entre Carnestoltes i Setmana Santa. S’associa a l’abstinència. Als Països Catalans, el personatge de la Vella Quaresma simbolitza aquesta època de l’any. Acostuma a ser representada com una vella xaruga vestida amb una faldilla fosca d’on hi pengen set cames, una per a cada setmana de la Quaresma. El ritual de tallar-li una cama cada setmana, antigament conegut com les “serravelles”, és avui molt present a les nostres escoles i fa la funció de calendari visual.

A Mataró, el 1979 va començar la recuperació i reinvenció d’aquesta tradició de la mà del Foment Mataroní (1979), el Nou Gremi de la Carnestoltada (1980-1986) i la Confraria de les Set Setmanes (1987 actualitat). Des de 1980 cada any s’encarrega a un artista diferent el disseny de la Vella Quaresma. La figura s’edita en un cartell i es reprodueix en fusta per penjar-la a la Plaça de la Peixateria, on cada diumenge s’escenifica el ritual de Serra la Vella al so de la tonada:

“Serra la Vella,

un plat d’escudella,

serra la velló,

un plat d’escudelló”

 

PLÀNOL DE L'EXPOSICIÓ

  

  

Organitza: Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró i Confraria de les Set Setmanes
Exposició i concurs
Concurs #40VellesMataró - Serra la Vella 1979-2017
A diversos indrets